top of page

Kynsisieni ja sen hoito

Kynsisieni eli kynsisilsa tarkoittaa kynnessä olevaa sieni-infektiota, jonka tavallisimmat aiheuttajat ovat silsasienet. Se on yleinen sairaus, joka koskettaa arviolta kahdeksaa prosenttia väestöä. Kynsisienen oireita ovat paksuuntunut kynsi ja muut muutokset kynnessä. Tyypillinen muutos on kellertävä tai rusehtava juostemainen väritys, joka etenee kynnen kärjestä kohti kynnen tyveä. Silsa leviää kynnen alla ja muuttaa vähitellen kynnen haperoiseksi ja paksuksi. Yleisimmin kynsisientä esiintyy varpaankynsissä, harvemmin käsissä. Se on saattanut alkaa ensin punoittavana, kutisevana ja hilseilevänä tai jopa oireettomana varvasväli- tai jalkapohjasilsana, josta se on levinnyt kynteen.


Kynsimuutokset on helppo huomata


Kengässä hautuvat varpaat ovat hyvä kasvualusta sienieliöille. Kynsisientä kannattaa alkaa hoitaa heti, kun sen havaitsee. Mitä aiemmin kynsisienen hoidon aloittaa, sitä paremmin hoito tepsii. Alkuvaiheessa olevaan kynsisieni-infektioon voi kokeilla apteekista saatavia itsehoitovalmisteita, joilla hoidetaan kynsisientä paikallisesti. Valmisteita löytyy useissa erilaisissa muodoissa - on lakkoja, liuoksia, voiteita sekä mm. kynsisienikyniä. Niiden käyttö vaatii kuitenkin sitkeyttä. Hoitoa on usein jatkettava monen kuukauden tai jopa vuoden ajan.


Myös käynti jalkahoitajalla saattaa kannattaa. Jalkahoitaja voi liuottaa paksuuntunutta kynttä urealiuoksella, jolloin paikallisesti annosteltavat valmisteet saattavat tehota paremmin. Levinnyt kynsisieni on hyvä näyttää myös lääkärille. Lääkäriin voi mennä myös jo tartunnan alkuvaiheessa, jolloin saa vahvistuksen vaivalle ja samalla lääkäri voi kirjoittaa paikallisesti annosteltavaa lääkekynsilakkaa. Jos kuitenkin tuntuu, ettei paikallisesta hoidosta ole riittävästi apua, lääkäri voi myös kirjoittaa reseptin sisäisesti nautittavaan tablettimuotoiseen lääkitykseen. Reseptilääkkeetkään eivät välttämättä vaikuta toivotulla tavalla. Vain hieman yli puolella potilaista tauti paranee. Joka tapauksessa kestää aikansa, ennen kuin tyvestä alkaa kasvaa uutta kynttä. Esimerkiksi isovarpaan kynnen kasvaminen kestää noin vuoden. Eli kynsisienen hoito on hidasta puuhaa.


Ruma kynsi on pieni haitta


Kynsisienen hoitaminen on siis melko hankalaa. Hoito vaatii aikaa ja sinnikkyyttä, eikä lopputuloksesta ole varmoja takeita. Kynsisieni voi myös uusiutua tai levitä muihin kynsiin.

”Jokaiselle meille alkaa tulla keski-iästä eteenpäin jos jonkinmoisia vaivoja. Kynsisieni on niistä pienimmästä päästä. Jos kynsi on kovin paksu, kengät voivat kyllä hangata tai sukat rikkoontua. Muuten kynsisieni on lähinnä vain kosmeettinen haitta”, yleislääketieteen erikoislääkäri Jouko Vasama lohduttaa.


Vinkkejä kynsisienen ehkäisyyn


 • Pidä jaloista hyvää huolta, rasvaa jalkateriä ja varpaanvälejä, jotka kannattaa myös kuivata pesun jälkeen.

 • Kynnet eivät pidä kolhuista: jos kynsi on rikkoutunut, sieni tarttuu siihen herkemmin kuin ehjään kynteen. Myös kynsivallintulehdus kannattaa hoitaa kuntoon.

 • Älä anna jalkojen hautua kengissä. Vaihda kenkiä ja sukkia usein. Varpaiden ja jalkojen pitää päästä hengittämään.

 • Käytä yleisissä tiloissa varvas- tai uimatossuja. Kynsisienen voi saada märästä lattiasta uimahalleissa, saunatiloissa, pukuhuoneissa ja pesutiloissa.

 • Jos tiedät olevasi herkkä kynsisienelle, desinfioi kengät, joita käytät. Niihin voi tupsutella myös talkkia. Kynsisieni ei kuitenkaan tartu herkästi kotioloissa.

 • Käytä vain henkilökohtaisia kynsileikkureita ja -saksia. Pidä kynnet lyhyinä.

 

Ohessa on esiteltynä muutamia kynsisienen hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Tule keskustelemaan farmaseuttiemme kanssa kynsisienen hoidosta. Raunistulan apteekin farmaseutit auttavat sinua löytämään juuri sinun tarpeeseesi sopivimmat tuotteet.

 

Abicin 30 % Pihkalakka


Metsäkuusen pihkasta valmistettu Abicin 30% Pihkalakka on tarkoitettu edistämään lievän ja keskivaikean kynsisienen ja kynsivallintulehduksen parantumista. Lakkaa käytetään ulkoisesti paikallishoitona. Pihkalakka on tutkitusti tehokas dermatofyyttejä eli silsasieniä vastaan, jotka aiheuttavat yli 90% ihmisen kynsien ja ihon sieni-infektioista. Tuote on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Ei hartsiyliherkille.

 

Nailner 2in1 Hoitokynä


Nailner 2in1 Hoitokynän patentoitu koostumus läpäisee kynnen ja vaikuttavat aineet pääsevät hoitamaan kynsisienitulehdusta syvällä kynnen sisällä. Nailner Hoitokynä 2in1 vaikuttaa paikallisesti. Se

 • hoitaa kynsisientä ja parantaa kynnen ulkonäköä

 • antaa näkyviä tuloksia jopa 7 päivässä

 • hoidon aikana kynsiä ei tarvitse viilata

 • on kliinisesti testattu

 • ehkäisee kynsisienen uusiutumista ja leviämistä muihin kynsiin.


Mills Jalkakylpysuola


Mills Jalkakylpysuola on antiseptinen jalkakylpy. Se ehkäisee jalkojen sieni-infektioita sekä infektioiden leviämistä ja uusiutumista. Mills Jalkakylpysuolan liuetessa veteen muodostuu vetyperoksidin ja natriumkarbonaatin seos sekä vapautuu aktiivista happea, joka vähentää jaloissa olevien sienien ja bakteerien kasvua. Vetyperoksidin moninainen teho antimikrobisena ja antiseptisena aineena on tunnettu jo pitkään, ja sitä on käytetty mm. suun lääkkeissä ja hygieniassa. Vetyperoksidilla on kyky ehkäistä ja vähentää sienten, virusten, itiöiden sekä bakteerien kasvua. Tuote on CE-merkitty lääkinnällinen laite.


Artikkelin lähde: itsehoitoapteekki.fi mukaillen

Comments


bottom of page