Syyhy on yleistynyt voimakkaasti viime aikoina. Miten syyhy tarttuu? Ja miten tästä vaivasta pääsee eroon?
Syyhy eli scabies on syyhypunkin aiheuttama kutiseva ihottuma. Vaikka se leviää kosketustartuntana, pelkkä kättely ei useinkaan riitä tartunnan saamiseksi. Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti, kuten samassa taloudessa asuminen tai yhdyntä. Tartunnan voi saada myös vaatteiden ja vuodevaatteiden kautta.
Syyhyn tyypillinen oire on voimakas kutina etenkin ilta-aikaan. Se alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Alkuvaiheessa ihossa ei näy muutoksia. Vähitellen etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy syyhypunkin kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä. Vartalolle ja raajoihin ilmaantuu voimakkaasti kutisevia, punoittavia näppylöitä ja vesirakkuloita.
Miten syyhyä hoidetaan?
Syyhy kannattaa hoitaa heti. Apteekista saa ilman reseptiä permetriinivoidetta. Voide levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan leuasta alaspäin unohtamatta sukuelimiä tai sormi- ja varvasvälejä. Jos hiuspohjassa ja kasvoissa on oireita, myös ne hoidetaan. Iho pestään aamulla huolellisesti ja hoito toistetaan 7-10 päivän kuluttua. Huomioitavaa on, että sairastuneen lisäksi hoidetaan myös kaikki lähipiiriin kuuluvat oireettomat henkilöt, kuten perheenjäsenet, kämppäkaverit ja mahdolliset seksikumppanit. Kaikki samassa taloudessa asuvat tulee hoitaa yhtä aikaa, riippumatta siitä onko heillä oireita.
Hoidon yhteydessä vaihdetaan myös vuodevaatteet, imuroidaan patja ja tuuletetaan peitto ja tyynyt. Syyhylle altistuneet vaatteet ja vuodevaatteet pestään 60 asteen pesuohjelmassa, viedään ulos tuulettumaan, suljetaan muovisäkkiin kolmen vuorokauden ajaksi tai pakastetaan pakastimessa yhden vuorokauden ajan.
Milloin lääkäriin?
On hyvä huomioida, että kutina ja ihottuma voivat jatkua vielä pari viikkoa hoidon jälkeen. Kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella. Jos voimakas kutina jatkuu reilusti yli pari viikkoa hoidon jälkeen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi määrätä hoidoksi reseptilääke ivermektiinin, jota uusiutuneessa taudissa käytetään usein yhdessä permetriinivoiteen kanssa.
Lähteet: terveydeksi!, Terveyskirjasto ja THL
Comments