top of page

C-vitamiinia vastustuskyvyn ylläpitämiseen

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sillä se parantaa jaksamisen kannalta tärkeän raudan imeytymistä. C-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina eli suojaa elimistöä vapaiden radikaalien aiheuttamalta haitalliselta hapettumiselta. Lisäksi C-vitamiini osallistuu elimistössä kudosten kasvuun ja hampaiden muodostumiseen. Ihmisen keho ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, joten se täytyy saada joko ravinnosta tai lisäravinteena.

Tavallisin syy C-vitamiinin niukkaan saantiin on kasvisten vähyys ruokavaliossa. C-vitamiinin vakava puute on Suomessa harvinaista. Fyysinen rasitus, stressi ja tupakointi lisäävät C-vitamiinin tarvetta. C-vitamiinia saadaan hedelmistä, marjoista ja kasviksista. Päivittäin tarvittavan C-vitamiinimäärän saa esimerkiksi puolestatoista appelsiinista, puolikkaasta paprikasta tai desilitrasta mustaherukoita. Perunakin sisältää C-vitamiinia; päivittäisestä saannista kolmasosa on hoidettu kolmella, kuorineen keitetyllä perunalla. Kuumentaminen tuhoaa C-vitamiinia, minkä takia kasvikset on hyvä kypsentää höyryssä. Marjat kannattaa lisätä valmiin puuron ja kiisselipohjan päälle. Säilöä kannattaa pakastamalla, sillä hilloamiseen verrattuna pakastamisessa vitamiineja häviää vähemmän.


Jos et saa ravinnosta tarpeeksi C-vitamiinia, tai koet C-vitamiinilisän muuten tarpeelliseksi, apteekista löytyy kattava valikoima eri tarpeisiin sopivia C-vitamiinivalmisteita. Ohessa on esitelty niistä muutamia. Farmaseuttimme auttavat mielellään sinua valitsemaan juuri sinun ja perheesi tarpeeseen sopivimmat C-vitamiinivalmisteet. Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!


Multivita Ascorbin Long 500 mg: Pitkävaikutteinen, 500 milligrammaa sisältävä C-vitamiinivalmiste päivittäisen C-vitamiinin saannin varmistamiseen. Nieltävä depottabletti hajoaa normaalia tablettia hitaammin ja vapauttaa tasaisesti C-vitamiinia. Laktoositon, gluteeniton, hiivaton, sokeriton, ei sisällä liivatetta tai muita eläinperäisiä ainesosia.Apteekki C-vitamiini Pore 1000 mg: Appelsiinin makuinen poretabletti. Raikas, ei liian makea maku. Vahva valmiste sisältää 1000 milligrammaa C-vitamiinia. Makeutettu sukraloosilla. Laktoositon, hiivaton ja gluteeniton.


Minisun Super Nalle C-vitamiini: Lasten makuun sopiva nallenmuotoinen ja mansikan makuinen purutabletti. Yksi tabletti sisältää C-vitamiinia 150 milligrammaa. Maku on peräisin luontaisesta mansikka-aromista, makeus luontaisista makeutusaineista (ksylitoli ja sorbitoli) ja punainen väri punajuuriväristä. Tuote ei sisällä gluteenipitoisen viljan ainesosia tai eläinperäisiä ainesosia ja lisäksi se on maidoton, laktoositon, soijaton, liivatteeton ja hiivaton. Annostus alle 3-vuotiaille 1 tabletti päivässä ja vanhemmille lapsille 1-2 tablettia päivässä.


Lähteet: itsehoitoapteekki.fi, apteekki.fi, Minisun.fi

Comments


bottom of page