Rokotepisteellä voit ottaa tarvitsemasi rokotukset apteekkikäyntisi yhteydessä. Ajan rokotukseen voit varata netistä tai apteekista. Ajanvarauksen voit tehdä joko suoraan kotisivujemme www.raunistulanapteekki.fi kautta tai apteekkiin soittamalla. Ja mikäli haluat ilman ajanvarausta heti rokotettavaksi, onnistuu sekin jos meillä on vapaa rokotusaika ko. ajankohtana. Rokotus maksetaan paikan päällä maksukortilla. Rokotuksissa käteismaksu ei valitettavasti ole mahdollinen. Apteekkimme rokottamiseen pätevöitetty henkilökunta huolehtii, että saat tarvittavat rokotteet sujuvasti. Emme voi kuitenkaan rokottaa alle 18-vuotiaita tai raskaana olevia.

Ohjeet rokotukseen tulevalle
Rokotukseen on hyvä ottaa paita, jossa on joko lyhyet hihat tai tarpeeksi leveä kaula-aukko, jotta rokottautuminen sujuu mahdollisimman vaivatta.
Ota rokotukseen mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus tai kela-kortti. Jos varaat ajan netissä, voit saapua rokotukseen suoraan varaamanasi aikana ja tarkistamme varaustietosi järjestelmästämme.
Miten rokotus annetaan?
Rokotus annetaan olkalihakseen. Ensimmäistä kertaa tiettyä rokotusta ottaessa on hyvä jäädä rokotuspisteen lähistöön kävelymatkan etäisyydelle noin 15 minuutin ajan mahdollisen allergisen reaktion vuoksi.
Osaava henkilökuntamme ohjeistaa teitä mielellään ja vastaa kaikkiin rokotuksiin liittyviin kysymyksiinne.
Usein kysytyt kysymykset

Tarvitsenko erillisen reseptin rokottautumista varten?
Et tarvitse. Hoidamme kaiken puolestasi, kun tulet hakemaan okotusta.
Tunnen itseni hieman flunssaiseksi tai sairaaksi. Voinko tulla rokotukseen?
Pieni nuha ei ole este rokottamiselle. Akuutti kuumetauti on este rokottamiselle. Tuolloin suosittelemme rokotusajan siirtämistä, kunnes olet parantunut.
Mitä haittavaikutuksia rokotuksista voi esiintyä?
Kaikilla rokotteilla voi ilmetä joskus haittavaikutuksia. Niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Yleensä haittavaikutukset ovat pieniä sekä ohimeneviä.
Tavallisia oireita:
pistosraajan paikalliset oireet, kuten kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu
lievät yleisoireet, kuten huonovointisuus, ärtyneisyys, väsymys
kuume.
Vakavat haittavaikutukset, kuten allergiset reaktiot, ovat harvinaisia.
Mitkä rokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan?
Seuraavat rokotteet eivät kuulu kansalliseen, valtion ylläpitämään rokoteohjelmaan:
TBE-rokote*
Vyöruusurokote
Pneumokokkirokote**
Hepatiittirokote
Rabies- eli vesikauhurokote
Japanin aivotulehdus
Keltakuume
Kolera
Lavantauti
*TBE rokote kuuluu vain tietyillä postinumeroaluilla kansalliseen rokotusohjelmaan.
**Pneumokokkirokote lisättiin kansalliseen rokotusohjelmaan 2011, jonka jälkeen syntyneet lapset ovat saaneet rokotuksen. Tätä vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla pneumokokkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Millä alueilla TBE kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan?
Kansallisen ohjelman TBE-rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti
Ahvenanmaalla
Kemin eteläisissä kaupunginosissa
Simossa
Kotkan saaristossa
Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa
Raahen edustalla Preiskarin saaressa
Paraisilla
Lohjanjärven saaristoalueella sekä Ojamon (08200), Kirkniemen (08800), Lylyisen/Hormajärven (08450) sekä Vohloisen/ Virkkalan (08700) postinumeroalueilla
Kustavissa
Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla
Osassa Sipoon saaristoaluetta.
Missä kunnissa punkkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta THL suosittelee rokotuksen otettavaksi omakustanteisesti?
Seuraavissa kunnissa punkkirokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta suositellaan otettavaksi THL:n suositusten mukaisesti omakustanteisena:
Helsinki
Espoo
Turku
Joensuu
Lapinlahti
Raasepori
Uusikaupunki
Inkoo
Kaarina
Luoto
Naantali
Siuntio
Taipalsaari
Tohmajärvi
Hailuoto
Lisäksi on hyvä huomioida, että puutiaisaivokuumetta kantavia punkkeja voi ilmaantua missä tahansa Suomessa, ja punkkien levinneisyysalueet ovat kasvamassa vuosi vuodelta ilmaston lämmetessä. Tämän vuoksi esimerkiksi muissakin kuin THL:n suosittelemissa kunnissa, Lappeenrannassa, jossa 2021 oli 7 raportoitua puutiaisaivokuumetapausta, suosittelemme ottamaan puutiaisaivokuumerokotuksen. Riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen kasvaa erityisesti, jos mökkeilee kesäisin tai viettää paljon aikaa luonnossa.
Olen ottanut ensimmäisen TBE-rokotteen monta vuotta takaperin. Mistä kohdasta jatkan rokoteohjelmaani?
Riippuen iästäsi, kuinka kauan viimeisimmästä rokotuksesta on aikaa ja missä kohdassa rokotusohjelma jäi kesken, räätälöimme sinulle yksilöllisesti jatkon rokotusohjelmaasi.
Punkkirokotusohjelmaa voi joko jatkaa siitä, mihin edellisellä kerralla on jääty, tarvittaessa tehostaa ohjelmaa ylimääräisellä tehosteannoksella tai jossain tapauksessa rokoteohjelma aloitetaan alusta.
En muista tarkkaan viime vuosien rokotustietojani. Mistä näen aiemmin ottamani rokotteet?
Suomessa ei ole käytössä yhtä yhtenäistä rokotustietojen pankkia. Suosittelemme että tarkistat rokotustietojasi ensin OmaKannasta. Mahdollisesti myös työterveyshuolto tai terveyskeskus säilyttää näitä tietoja. Asepalveluksen suorittaneet tyypillisesti saavat kattavan rokotesarjan palveluksensa aikana (mm. jäykkäkouristusrokote). Paperisia rokotekortteja saattaa olla myös käytössä.
Olen raskaana tai imetän lasta. Voinko ottaa rokotteita?
Apteekin farmaseuttinen henkilöstö ei voi rokottaa raskaana olevia.
Imettäminen ei ole este rokotuksille.
Voinko ottaa useampia rokotteita kerralla?
Kyllä. Ylärajaa eri rokotteiden samanaikaiselle ottamiselle ei ole.
Miten punkkirokotteesta muodostuu suoja?
Ensimmäinen rokote kehittää noin 50% immuunivasteen kahden viikon sisään rokotteen ottohetkestä.
Toinen rokote antaa lähes täyden, noin 99 %:n, suojan TBE:ltä kahden viikon sisään rokotuksesta. Tämä suoja kestää enintään noin vuoden ajan, joten ohjelman 3. rokote tulisi ottaa 5-12 kk:n kuluttua 2. rokotuksesta.
Kolmas rokote tehostaa aikaisemman kahden rokotuksen antamaa suojaa entisestään, kun rokotuksen ottaa suosituksen mukaisesti. 3. rokote on kaikista tärkein muistaa ottaa ajallaan, sillä sen jälkeen muodostuu ensimmäinen pitkäkestoinen rokotesuoja, jota tehostetaan tehosteannoksilla.
Neljäs rokote, eli ensimmäinen tehosteannos, otetaan kolme vuotta 3. rokotuksen jälkeen. Sen jälkeen otettavat tehosteannokset otetaan alle 50-vuotiailla viiden vuoden välein ja yli 50-vuotiailla kolmen vuoden välein.
Lähde: rokotepiste.fi
Comments