top of page

Terveet ja tuuheat hiukset

Miten saada hiukset kasvamaan ja voimaan hyvin? Esimerkiksi stressi heijastuu myös hiuksiin, samoin päänahan huono verenkierto. Arjen pienillä valinnoilla ravintoa, pesua ja kampausta myöten voit tehdä paljon hiustesi hyväksi. Monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja muu itsestään huolehtiminen ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Jos jokin tärkeä rakennuspalikka puuttuu, sen voi huomata olotilassa – ja yleisvointi heijastuu pienellä viiveellä myös hiuksiin.


Hoida hiuksia hellyydellä


Hiuksia kannattaa hoitaa lempeästi. Tämä onnistuu parhaiten, kun tunnistaa oman hiuslaatunsa eli sen, ovatko hiukset esimerkiksi suorat ja sileät, kiharat, paksut vai ohuet. Hoitotuotteet on hyvä valita hiuslaadun ja oman hiuspohjan rasvoittuvuuden mukaan. Jos hiukset eivät vaadi rasvoittumisen takia päivittäistä pesua, sitä kannattaa välttää. Esimerkiksi kiharat hiukset ovat usein kuivat, jolloin hiuksille voi riittää pesukerta kerran tai kaksi viikossa. Pesutavalla on merkitystä hiusten hyvinvoinnille. Shampoota riittää maltillinen määrä, ja hoitoainetta kannattaa levittää vain latvoihin. Parhaiten epäpuhtaudet lähtevät hiuksista pois, kun ne pesee lämpimällä vedellä. Hiukset kannattaa kuitenkin pesun lopuksi huuhdella viileällä vedellä, jolloin hiusten pintasuomut sulkeutuvat ja hiukset kiiltävät enemmän.


Harjaus – näin vältät hiusten katkeilua

Hiukset kannattaa harjata saunan tai suihkun jälkeen vasta pyyhekuivina, koska märkä hius on altis vaurioitumaan ja venymään. Tällöin hiuksista katoaa jäntevyyttä ja kimmoisuutta. Mikäli hiukset ovat pitkät ja takkuuntuvat helposti, sormilla voi kevyesti aukoa isoimpia takkuja suihkun jälkeen. Myös harjan valinnalla on merkitystä, sillä muovikampa lisää hiusten sähköisyyttä. Tämän takia parempi valinta on usein puusta tai luusta valmistettu kampa.


Muista monipuolinen ravinto

Terveet hiukset kertovat, että elimistöllä on varaa ravita niitä. Hiukset viestivätkin yleensä varsin hyvin, miten niiden kantaja voi. Ravintoaineiden monipuolinen saanti on tärkeää kehon ja hiusten hyvinvoinnille. Normaali, tasapainoinen suomalainen perusruokavalio on toimiva pohja hyvälle ololle. Biotiinin, seleenin ja sinkin riittävän saannin tiedetään edistävän hiusten pysymistä terveinä. Jos et saa ruokavaliosta tarpeeksi esimerkiksi biotiinia, voit tarvittaessa kokeilla biotiini -ravintolisää.

Terveydentila ja elämänvaihe voivat näkyä hiuksissa

Toisinaan sairastuminen voi näkyä myös hiuksissa. Esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat oireilla myös hiustenlähtönä. Toisinaan kampaaja voi olla se, joka ohjaa asiakkaansa lääkäriin selvittämään asiaa. Tällaisissa tapauksissa tulee ensisijaisesti hoitaa alla piilevää sairautta. Lääkkeistä esimerkiksi kortisoni tai jotkin sydänlääkkeet voivat vaikuttaa hiuksiin ohentavasti. Myös elimistön rauta-arvoilla on merkitystä. Omat rauta-arvot kannattaa tarvittaessa tarkistaa selvittämällä oma hemoglobiinitaso ja ferritiini. Lääkkeistä esimerkiksi kortisoni tai jotkin sydänlääkkeet voivat vaikuttaa hiuksiin ohentavasti. Eri elämänvaiheetkin näkyvät hiuksissa. Toisilla esimerkiksi raskaus ja imettäminen voivat vaikuttaa hiusten paksuuteen ja aiheuttaa hiusten lähtemistä. Useimmiten tilanne tasaantuu itsestään ja esimerkiksi imetyksen päättymisen jälkeen voi havahtua siihen, että hiuksissa on paljon lyhyitä hiuksia – ne eivät välttämättä ole katkeilleita kutreja, vaan uutta kasvua.


Päähieronta aktivoi hiuspohjan verenkiertoa

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hiuspohjan verenkiertoon. Stressi ja esimerkiksi jatkuvasti pidettävä tiukka nuttura voivat heikentää päänahan verenkiertoa ja kiristää hartioiden ja hiuspohjan lihaksia. Hiuspohjan heikentynyt verenkierto voi altistaa hiustenlähdölle. Vaihtelevat kampaukset voivat tuoda iloa arkeen, ja omista hiuksista kannattaa nauttia. Erilaisissa hiusten käsittelyissä, kuten värjäyksissä tai permanenteissa, kannattaa muistaa harkinta: liian usein toistuvat käsittelyt kuluttavat hiuksia. Hiuspohjan verenkiertoa voi vilkastuttaa hieromalla päänahkaa esimerkiksi suihkun yhteydessä. Päähierontaan voi käyttää myös lämmintä öljyä, mikä rentouttaa oloa. Hemmottelevasta päähieronnasta voi nauttia myös monissa kampaamoissa.


Ohessa esittelemme muutamia tuotteita hiusten hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.


Biorion strong:

Biorion strong on monipuolinen ravintolisä hiusten ja kynsien hyvinvoinnin tukemiseen. Se sopii erinomaisesti vahvistusta kaipaaville hiuksille ja kynsille. Annostelu on helppo: yksi päivittäinen kapseli sisältää runsaasti muun muassa biotiinia, seleeniä ja sinkkiä. Tämä avainlipputuote sopii myös vegaaneille!


Biorion shampoo ja hoitoaine:

Kapselien kanssa käytettäväksi sopivat mainiosti Biorion shampoo ja hoitoaine. Shampoo kosteuttaa ja hoitoaine ravitsee kuivia hiuksia, minkä lisäksi molemmat tuotteet tuuheuttavat ohuita hiuksia. Kofeiini ja B3-vitamiini stimuloivat hiuspohjan verenkiertoa auttaen sen pysymistä elinvoimaisena. Hoitoaine vähentää hiusten sähköisyyttä ja parantaa kammattavuutta. Molemmat tuotteet sopivat myös vegaaneille.


Sebamed everyday -shampoo:

Päivittäiseen käyttöön sopiva hellävarainen Sebamed everyday -shampoo sisältää puhdistavia, hoitavia ja kosteuttaviaainesosia ihanteellisessa suhteessa. Ihoystävällinen shampoo ei kuivata päänahkaa ja mietoutensa ansiosta se sopii käytettäväksi koko perheelle. Tämä on erinomainen tuliainen esimerkiksi mökille vietäväksi!


Helein strong biotin +:

Helein strong biotin + sisältää biotinin lisäksi ihon uudistumista lisääviä vitamiineja ja hivenaineita, jotka suojaavat ikääntymismuutoksilta. Biotiini vahvistaa hiuksia ja kynsiä, ja yhdessä sinkin kanssa se edistää ihon ja limakalvojen hyvinvointia. Kysteiini-aminohappo, joka on tuotteessa elimistölle valmiiksi käytettävässä muodossa, on tärkeä osa tukirakennetta, joka antaa iholle kestävyyttä ja joustavuutta.


Aco hair and body wash for men:

Tämä virkistävä 2 in 1 -puhdistustuote puhdistaa sekä hiukset että ihon. Matkalle ei siis tarvitse ottaa mukaan puolta tusinaa shampoo- ja suihkugeelipulloja, yksi tuote riittää! Hellävarainen koostumus sopii myös herkälle iholle, ja kosteuttavat ainesosat estävät ihon ja hiusten kuivumista.
Tule apteekille juttelemaan sinun tarpeistasi. Henkilökuntamme neuvoo sinulle sopivimman tuotteen valinnassa.Lähde: itsehoitoapteekki.fi, teksti mukaeltuna: Tiina Laaninen (juttua varten on haastateltu ekokampaaja Viia-Marinka Orretta)


コメント


bottom of page