top of page

Pahanhajuinen hengitys

Kärsitkö pahanhajuisesta hengityksestä? Sen yleisin syy on huono suuhygienia, jolloin suun bakteeritoiminta tuottaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa hammasharja. Jos pään harjakset repsottavat tai et muista, koska olet vaihtanut viimeksi sähköhammasharjan pään tai tavallisen hammasharjan, kannattaa asia hoitaa nyt. Hyvä hammasharja on pehmeä ja pää on riittävän pieni, jotta sillä pystyy puhdistamaan hankalatkin paikat. Hampaat eivät puhdistu voimalla, vaan hyvällä tekniikalla eli pienellä nykyttävällä liikkeellä. Sähköhammasharjalla on helpompi saada hampaat kunnolla puhtaiksi kuin perinteisellä harjalla.


Puhdista myös hammasvälit ja kieli


Suuhygienian perusta on hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin, mutta yksinään se ei riitä. Huolellisen hammaspesun lisäksi on tärkeä muistaa puhdistaa hammasvälit, sillä niihin hammasharjalla ei pääse. Hammasvälien puhdistukseen löytyy erimallisia ja -kokoisia hammasväliharjoja ja -tikkuja sekä hammaslankaa. Jos pahanhajuinen hengitys vaivaa, on hyvä puhdistaa myös kieli. Kielen pinnalle jää helposti ruoantähteitä ja bakteereita. Kieli kannattaa puhdistaa ennen hampaiden harjausta kevyesti hammasharjalla kielen takaosasta kärkeä kohti kulkevilla liikkeillä. Puhdistukseen riittää pelkkä vesi. Apteekeista on saatavilla myös erillisiä kielenpuhdistimia.


Kiusallista, harvoin vaarallista


Puutteellisen suuhygienian lisäksi pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta muustakin asiasta. Tarvittaessa sen syy kannattaa selvittää lääkärillä. Taustalla voi olla esimerkiksi erilaiset tulehdukset, syljen erityksen häiriöt tai ruoasta ja nautintoaineista johtuvat syyt. Joskus oma nenä voi tottua hajuun niin, ettei sitä huomaa itse.


Toisinaan paha haju voi tulla nielurisoista, joihin voi kertyä vaaleita ryynimäisiä, niin sanottuja proppuja. Pahanhajuisen hengityksen syynä voivat olla myös vatsan ongelmat, kuten refluksitauti. Kuivasta suusta aiheutuva halitoosi oireilee usein erityisesti aamuisin. Lapsilla pahanhajuista hengitystä voi aiheuttaa suurentunut kitarisa.


Ketoosin tunnistaa hengityksestä


Valkosipuli lienee tutuin hengityksen hajuun vaikuttava ruoka-aine. Epämiellyttävää hajua voivat aiheuttaa myös muut voimakkaat mausteet, sekä tupakka ja alkoholi. Joillakin ihmisillä maito voi lisätä nielun limaneritystä ja vaikuttaa myös hengityksen hajuun.


Osa käyttää painonhallintaan tai laihduttamiseen vähähiilihydraattista ruokavaliota. Kun hiilihydraattien määrä minimoidaan, keho siirtyy niin sanottuun ketoosiin. Tämä on aineenvaihdunnan tila, jossa keho muodostaa rasvahapoista ketoaineita, joita se käyttää energianlähteenä hiilihydraattien sijaan. Ketoosin haistaa usein hengityksestä, joka muuttuu hedelmäiseksi tai makeaksi. Hiilihydraattien lisääminen ruokavalioon auttaa tilannetta.


Lääkkeet voivat kuivattaa suuta


Joskus halitoosin taustalla voi olla lääkitys. Suuta kuivattavia, melko yleisiä lääkkeitä ovat esimerkiksi kipukynnystä nostavat lääkkeet, kuten amitriptyliini ja nortriptyliini sekä masennuslääkkeet essitalopraami ja fluoksetiini. Myös monen eri lääkkeen samanaikainen käyttö lisää riskiä suun kuivumiseen. Tällöin on tärkeä tehostaa suuhygieniaa. Suuta voivat kuivattaa myös Parkinsonin tauti, diabetes ja reumasairaudet, kuten esimerkiksi Sjögrenin syndrooma.


Kuivaan suuhun voi auttaa osaltaan riittävä vedenjuominen, apteekissa myytävät geelimäiset limakalvoja kostuttavat tuotteet, imeskelytabletit ja hellävarainen suuvesi. Hammastahnan on hyvä olla makuaineetonta ja mahdollisimman vähän vaahtoavaa, jolloin se ei aiheuta suussa ärsytystä hampaita harjatessa.


Apua apteekista


Pahanhajuiseen hengitykseen voi saada helpotusta esimerkiksi apteekissa myytävistä hengitystä raikastavista tuotteista. SB12 on tuotesarja, jonka tuotteita ovat muun muassa erilaiset suuvedet, suusuihke ja purukumi. Suuveden hyötynä on, että sen vaikutus kestää jopa 12 tunnin ajan. Suusuihkeesta ja purukumista saa taas nopeaa apua hengityksen raikastamiseen ja ne kulkevat helposti mukana.

Jos pahanhajuisen hengityksen taustalla on syljen erityksen väheneminen, löytyy siihen useita erilaisia tuotteita apteekista. Bioxtra kuivan suun tuotesarjasta löytyy geeli, geelisuusuihke, suuvesi ja hammastahna. Geeli sopii erityisesti yöllä käytettäväksi sen pitkäkestoisen vaikutuksensa ansiosta. Sitä levitetään puhtaalla sormella suoraan ikenille ja kielelle tai hammasproteesien alle. Geelisuihke on päiväkäyttöön tarkoitettu valmiste, jota voi suihkauttaa suoraan suuhun niin usein kuin se on tarpeen. Bioxtran suuvesi on erittäin mieto, eikä se sisällä limakalvoja kuivattavaa ja ärsyttävää alkoholia.

Ja muistathan, että puhdas hammasharja on hyvän suuhygienian a ja o. Apteekista löytyy hammasharjoja, joilla voit puhdistaa suun hankalatkin paikat. Tällaisia ovat muun muassa Curaprox ja Gum Sensitive hammasharjat. Suulle hellävaraisia, mutta tehokkaita hammastahnoja ovat mm. Salutem ja Apteq Hoitava Hammastahna. Salutem on kosteuttava erikoishammastahna, jossa ei ole maku- eikä väriaineita, eikä natriumlauryylisulfaattia. Natriumlauryylisulfaattia ei sisällä myöskään Apteq Hoitava Hammastahna, mikä sisältää mm. suun limakalvoja hoitavaa betaiinia ja oliivinlehtiuutetta.


Apteekin henkilökunnalta kannattaa kysyä rohkeasti apua tuotteiden valinnassa. Henkilökunnan kanssa voi jutella myös oman suun perushoidosta. Jos suun huolellinen itsehoito ei helpota oireita, on tärkeää hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.


Tervetuloa tutustumaan suun hoidon tuotteisiin Raunistulan apteekkiin. Farmaseuttimme auttavat sinua valitsemaan juuri sinun tarpeeseesi sopivimmat tuotteet.Lähde: Terveydeksi! 2/2022 -lehti muokattuna.

Comments


bottom of page