top of page

Mistä kuiva suu johtuu? Ja kuinka sitä hoidetaan?

Suun kuivuminen johtuu useimmiten lääkityksestä tai ikääntymisestä, mutta sen taustalla voi olla myös muita syitä. Vaivaa on onneksi helppo hoitaa itse.


Aikuisella erittyy normaalitilanteissa sylkeä puolesta litrasta puoleentoista litraan vuorokaudessa. Yksilölliset vaihtelut ovat suuria, mutta suu alkaa tuntua selvästi kuivalta, kun vuorokauden sylkimäärä laskee selvästi alle puolen litran tai sylkeä erittyy alle kaksi ja puoli millilitraa viidessä minuutissa. Eritys vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan, ja yöllä syljen eritys on vähäisintä. Iltapäivällä se yleensä lisääntyy.


Sylki on pääasiassa vettä, ja se sisältää erilaisia epäorgaanisia suoloja, kuten kalsiumia, fosfaatteja, fluoria, proteiineja eli valkuaisaineita ja jonkin verran lipidejä eli rasva-aineita. Se sisältää paljon myös bakteereja – terveessäkin suussa voi olla 250–300 eri mikrobilajia.


Syljen tehtävä on kostuttaa, puhdistaa ja suojata suun limakalvoja ja ikeniä, hampaita ja nielua. Hyvät bakteerit antavat suojaa haitallisia bakteereja vastaan. Sylki säätelee suun happotasapainoa ja on tärkeä hammaskudokselle eroosion ehkäisemiseksi. Sylki on tärkeää myös ruoan nielemisessä. Ruoansulatus alkaa jo suussa, kun sylki hajottaa suussa hiilihydraatteja. Samalla ruoan makuaineita leviää kielen pinnan makureseptoreihin, ja se lisää ruoan tuomaa nautintoa.


Kuivan suun vuoksi puhuminen voi tuntua vaikealta, samoin laulaminen. Suuhun voi tulla helpommin metallin makua, infektioita ja limakalvo-ongelmia kuten haavaumia. Pahanhajuinen hengitys voi joskus johtua kuivasta suusta. Joskus ikäihmisten huono ruokahalu voi johtua syljenerityksen vähäisyydestä. Syöminen on vaikeaa, jos suu on hyvin kuiva. Kuiva suu voi aiheuttaa kariesta, koska hampaita suojaavaa sylkeä ei erity tarpeeksi. Kieltä ja limakalvoja voi kirvellä, ja sylki saattaa olla koostumukseltaan vaahtoavaa ja sitkeää.


Suun kuivuminen on yksi yleisimmistä lääkkeiden sivuvaikutuksista. Suuta kuivuttavia lääkkeitä on muun muassa sydän- ja verisuonitaudissa, psyykenlääkkeissä, antihistamiineissa ja astmalääkkeissä. Riski suun kuivumiseen lisääntyy selvästi, jos käytössä on monia lääkkeitä samanaikaisesti. Kuivan suun tuntua voivat aiheuttaa myös korkea verensokeri, kuume, diabetes, reuma tai Parkinsonin tauti. Myös ikä lisää taipumusta suun kuivumiseen. Se on yleistä naisilla varsinkin vaihdevuosien jälkeen. Kuorsaajat tietävät, että suun kautta hengittäminen lisää myös suun kuivuutta.


Omaa syljentuotantoaan voi parantaa lisäämällä pureskelua. Ruoan pureskelu lisää syljen muodostumista. Apteekissa myydään itsehoitotuotteina tabletteja ja suihkeita sekä hammastahnoja ja geelejä, jotka kostuttavat suuta. Alkoholi kuivattaa suuta, joten kannattaa suosia alkoholittomia suuvesiä. Hampaiden hyvä hoito on tärkeää.


Lääkäriin kannattaa hakeutua jos edellä mainitut konstit eivät tunnu auttavan.

Lääkärin kanssa kannattaa jutella siitä, olisiko mahdollinen lääkitys vaihdettavissa sellaiseen, joka ei aiheuttaisi suun kuivumista. Omin päin ei saa koskaan ruveta muokkaamaan lääkitystään. Syljeneritystä mittaa hammaslääkäri tai suuhygienisti.


Tule tutustumaan suunhoitotuotevalikoimaamme. Farmaseuttimme auttavat sinua sinulle sopivimman tuotteen löytämisessä. Ohessa muutama tuote-esimerkki kuivan suun hoitoon.


Salutem hammastahna:


-Kosteuttava ja vaahtoamaton erikoishammastahna

-Sisältää fluoria, ksylitolia ja betaiinia, joka suojaa suun limakalvoja

-Ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, makuaineita, väriaineita eikä parabentsoehappoa (säilöntäaine)




Biotene oralbalance geeli:


-Pitkäkestoinen vaikutus, soveltuu hyvin yöllä käytettäväksi




bioXtra geelisuihke:


-Kätevä päiväkäytössä

-Sisältää ksylitolia ja fluoria





bioXtra erittäin mieto suuvesi:



-Jättää suuhun kosteuttavan kalvon

-Alkoholiton, mieto maku





Flux imeskelytabletti:


-Raikkaan makuinen, sokeriton imeskelytabletti joka vaikuttaa pitkään

-Aktivoi syljeneritystä

-Sisältää ksylitolia ja fluoria





Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!



Lähde: muokattuna avainapteekit.fi







bottom of page