top of page

Kuivat limakalvot kuntoon

Emättimen limakalvojen kuivuus on yleinen vaiva, josta vähintään joka toinen nainen kärsii elämänsä aikana. Tavallisin syy emättimen ja virtsateiden limakalvojen kuivuuteen ja ohenemiseen on vaihdevuosiin ja ikääntymiseen liittyvä estrogeenin puute. Estrogeenin tehtävänä on ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, verenkiertoa sekä ylläpitää limakalvojen paksuutta. Estrogeeni myös suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulumiselta. Estrogeenipuutos taas aiheuttaa limakalvojen ohenemista sekä verenkierron vähenemistä emättimen ja virtsateiden limakalvoilla.

Kuivista limakalvoista eivät kärsi ainoastaan vaihdevuosi-ikäiset tai iäkkäämmät naiset. Myös nuoremmat naiset voivat kärsiä samasta vaivasta. Tällöin ongelman taustalta saattaa löytyä muita hormonaalisia tekijöitä. Myös e-pillereiden käyttö ja atooppinen iho voivat edesauttaa limakalvojen kuivumista. Ahkerat liikkujat, kuten uimarit, vesijumppaajat tai pyöräilijät voivat tunnistaa myös vaivan.


Limakalvojen kuivuus ilmenee usein kutinana, kirvelynä, arkuutena tai poltteluna. Kuivat limakalvot myös rikkoontuvat helposti ja yhdyntä saattaa olla kivuliasta. Virtsanpidätyskyky voi heikentyä, vessahätä iskee yllättäen ja yskiessä saattaa lirahtaa helposti housuun. Virtsaaminen saattaa kirvellä, koska limakalvot ovat niin kuivat. Myös virtsatie- tai emätintulehduksia saattaa esiintyä useammin.


Emättimen limakalvojen kuivuudesta johtuvat oireet tulkitaan helposti emättimen hiivatulehdukseksi oireiden samankaltaisuuden vuoksi. Molemmissa on tuntemuksia emättimessä, mutta kuivat limakalvot aiheuttavat enemmänkin epämukavaa poltetta, kun taas hiivatulehduksessa on usein kutinan tunnetta. Kuivuus ei myöskään aiheuta kokkareista valkovuotoa eikä häpyhuulten voimakasta punoitusta. Onkin tärkeää erottaa kuivat limakalvot hiivatulehduksesta, jotta oireita pystytään hoitamaan oikein.


Kuivat limakalvot eivät parane itsestään, vaan niitä kannattaa alkaa hoitaa heti oireiden ilmettyä. Hormonipohjaisia valmisteita käytetään yleensä lääkärin suosituksesta, kun taas hormonittomien valmisteiden käytön voi aloittaa itsenäisesti. Apteekista löytyy useita erilaisia kosteuttavia hormoonittomia paikallishoitovalmisteita, millä kuivuutta voidaan hoitaa. Löytyy mm. voiteita, geelejä sekä emätinpuikkoja.


Myös intiimialueen pesulla on vaikutusta limakalvojen kuivumiseen. Useat pesunesteet ovat liian voimakkaita, tai niiden pH ei ole sopiva intiimialueen herkälle limakalvolle. Siksi suosituksena onkin käyttää intiimialueen pesunesteenä intiimialueen pesuun tarkoitettuja pesunesteitä, joiden koostumus on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.


Olemme koonneet sinulle tutustumista varten muutamia lääkkeettömiä intiimialueen hyvinvointia lisääviä tuotteita. Farmaseuttimme auttavat mielellään juuri sinulle sopivimpien tuotteiden valinnassa.Femisan vital:

- kosteuttava, hormoniton emätingeeli

- lievittää ja hoitaa intiimialueen kuivuudesta johtuvaa ärsytystä, kutinaa ja kirvelyä

- pakkauksessa mukana asetin

- tuubi riittää noin 30 käyttökertaanFemisan balance:

- emätingeeli bakteerivaginoosin hoitoon tai oireiden uusiutumisen ehkäisyyn esimerkiksi antibioottilääkityksen aikana tai kuukautisten yhteydessä

- sisältää maitohappoa, joka laskee emättimen pH-arvon normaalille tasolle, sekä glykogeenia, joka ravitsee maitohappobakteereita ja edistää niiden kasvua

- sopii käytettäväksi raskauden aikana
Vagisan kombi:

- yhdistelmäpakkaus (emätinpuikot ja emätinvoide) emättimen kuivuuteen

- hormoniton, joten voidaan käyttää samanaikaisesti hormonikorvaushoidon kanssa

- hajusteeton ja säilöntäaineeton

- puikot sulavat kehossa voiteeksi, voide lievittää emättimen kuivuudesta johtuvia vaivoja

- voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikanaFemisan wash:

- mieto ja hellävarainen geeli intiimialueen päivittäiseen puhdistukseen

- saippuaton, hajusteeton, väriaineeton

- kosteuttaa ja suojaa herkkää ihoaluetta

- säilyttää intiimialueen luonnollisen pH:n
Sebamed intime wash:

- alhainen pH (3,8) tukee intiimialueen oman suojakerroksen toimintaa

- puhdistaa intiimialueet hellävaraisesti

- sisältää kamomillasta uutettua bisabolonia, jolla on antibakteerinen ja rauhoittava vaikutus, sekä kosteuttavaa aloe veraa

- sopii käytettäväksi raskauden aikana
Aco caring glide:

- vesipohjainen liukuvoide

- hoitaa ja kosteuttaa kuivia limakalvoja

- sisältää maitohappoa, joka säilyttää intiimialueen luonnollisen pH-tasapainon

- hajusteeton

Lähteet: itsehoitoapteekki.fi, apteekki.fi

bottom of page