top of page

Eroon päätäistä

Voihan täit! Päätäiden ilmestyminen kotiin päiväkodeista ja kouluista on useimmiten varma syksyn merkki. Kun päiväkodit ja koulut alkavat, myös päätäitartunnat lähtevät liikkeelle. Yhden saadessa tartunnan se lähtee leviämään pienen epidemian tavoin. Onneksi päätäitä voi ehkäistä, ja tartunnan osuessa kohdalle, on siihen olemassa myös hoito.


Päätäit ovat hyvin pieniä, läpikuultavia ja siivettömiä hyönteisiä ja ne viihtyvät hiuksissa pääasiassa korvien takana ja niskassa. Päätäiden munat, saivareet, ovat rusehtavia ja mannaryynimäisiä. Saivareet pystyy erottamaan hilseestä siitä, että saivareet eivät liiku ja ne pysyvät tiukasti kiinni hiuksissa. Päätäitartunnan oire on päänahan kutina, joka aiheutuu täiden puremista. Joskus oireita ei ole lainkaan. Päätäit tarttuvat ihmiseltä toiselle ryömimällä, ne eivät hypi tai lennä. Tämän vuoksi tartunta tuleekin usein lasten leikeissä tai päähineiden, hiusharjojen ja kampojen välityksellä.


Mikäli päiväkodista tai koulusta tulee ilmoitus päätäistä tai ilmenee päänahan kutinaa, on täitarkastus syytä tehdä heti. Näin hoidon pääsee tarvittaessa aloittamaan välittömästi. Tiheäpiikkinen kampa on avain sekä taitarkastuksen tekemisessä että täitartunnan hoidossa. Päätäit ja saivareet voi havaita silmin tarkastellen. Hiukset kannattaa pestä ja pesun jälkeen käyttää hoitoainetta, jotta hiukset ovat takuttomat. Kosteiden hiuksien kampaaminen on helpompaa ja se tehdään tyvestä latvaan päin. Tiheäpiikkistä kampaa käyttäen hiukset jaetaan koko pään alueelta pienempiin osioihin, joista jokainen käydään tarkasti läpi kahteen kertaan.


Päätäitartuntaa voi myös ehkäistä. Lapsia kannattaa neuvoa pitämään omat päähineet ja kaulaliinat aina repussa tai vaikkapa takin hihassa eikä jättää naulakoihin. Lisäksi on hyvä, että jokaisella on omat hiusharjat ja kammat. Ennaltaehkäisyyn on olemassa myös tuotteita.

Apteekistamme löytyy RAUSCH Hoitava pajunkuorishampoo, joka tehokkaasti ja hellävaraisesti ehkäisee täitartuntaa sen sisältämän pajunkuoritervan eteeriseen tuoksuun perustuen. Shampoolla hiukset voi pestä vaikka joka päivä, kun tartuntavaara on päällä. Meiltä löytyy myös Linicin Prevent Spray -suihke täitartunnan ennaltaehkäisemiseen. Suihke on helppokäyttöinen; sitä voi sumuttaa hiuksiin joka päivä eikä sitä tarvitse huuhdella pois. Se sopii koko perheelle 2-vuotiaasta ylöspäin.

Kun päätäitartuntaa hoidetaan, on tiheäpiikkinen kampa kaiken a ja o. Kampaaminen suoritetaan samoin kuin täitarkastusta tehdessä ja sitä jatketaan joka päivä kahden viikon ajan muun hoidon rinnalla. Nopea hoidon aloittaminen on tärkeää, sillä päätäit lisääntyvät nopeasti. Helppo ja nopea hoito päätäitartuntaan on mm. apteekistamme löytyvä PARANIX -shampoo. Se tappaa sekä täit että niiden munat. Käyttö on helppoa ja nopeaa; shampoo levitetään kuiviin hiuksiin, annetaan vaikuttaa 10 minuuttia ja sen jälkeen huuhdellaan pois ja lopuksi hiukset kammataan. Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi shampoota tulee käyttää riittävästi ja hoito toistetaan 7 päivän jälkeen. Pakkaus sisältää myös tiheäpiikkisen täikamman. Tämäkin tuote sopii koko perheelle 2-vuotiaasta ylöspäin.


Koko perhettä ei ole tarvetta hoitaa, vaan ainoastaan todetut tartunnat hoidetaan. Täitarkastuksia on kuitenkin hyvä tehdä koko perheelle säännöllisesti, kunnes kaikki päätäitartunnat on hoidettu.Lähde: terveyskirjasto.fi

Comments


bottom of page