top of page

Atooppisen ihottuman hoidon avain on rasvaus

Atooppinen iho on kuiva ja kutiseva, joten päivittäinen rasvaus on ihon hoidon perusta. Hyvä hoito parantaa atooppista ihottumaa sairastavan elämänlaatua. Atooppista ihoa on muistettava rasvata, vaikka näkyvää ihottumaa ei olisikaan.

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on pitkäaikainen, tulehduksellinen ihosairaus. Sen tyypillinen oire on voimakas kutina, joka voi häiritä merkittävästikin päivittäistä elämää ja yöunta. Atoopikon iho on yleensä kuiva, vaikka ihottumaa ei aina olisikaan. Siksi usein puhutaan myös atooppisesta ihosta.

Atooppinen ihottuma on oireiltaan aaltoilevaa: välillä ihottumaa ja siihen liittyviä oireita ei ole juuri ollenkaan, välillä oireet selvästi pahenevat. Kutinan ohella voi esiintyä ihon hilseilyä, punoitusta ja rikkoutumista. Kroonistunut ihottuma aiheuttaa ihon paksuuntumista.

Atooppinen ihottuma muuttuu iän myötä Lääkäri tekee diagnoosin atooppisesta ihottumasta kliinisten oireiden perusteella. Atooppinen ihottuma on osittain perinnöllistä, eikä sitä voi tehokkaasti ehkäistä. Atooppista ihottumaa ei voida hoidolla lopullisesti parantaa, vaan ihottuman hoito on oireenmukaista. Hyvä hoito parantaa atooppista ihottumaa sairastavan elämänlaatua.

Suomessa atooppista ihottumaa sairastaa 10–20 prosenttia lapsista. Aikuisista noin 25–30 prosenttia on sairastanut atooppista ihottumaa joskus elämänsä aikana. Suurimmalla osalla atooppisen ihottuman oireet ilmaantuvat jo lapsuudessa tai ennen teini-ikää.

Atooppisen ihottuman tyypilliset ihoalueet vaihtelevat eri ikäkausina. Vauvan atooppinen ihottuma alkaa usein pään hilseilynä ja leviää vartaloon, käsiin ja jalkoihin sekä erityisesti taipeisiin. Leikki-ikäisellä tyypillisiä ihottuma-alueita ovat kaula, niska, kyynär- ja polvitaipeet, ranteet, pakarantaive ja nilkat.

Kouluikäisen lapsen atooppinen ihottuma keskittyy tyypillisesti polvi- ja kyynärtaipeisiin. Murrosiässä atooppinen ihottuma leviää usein myös hartioihin, rintaan ja selkään. Aikuisella ihottumaa voi lisäksi olla kasvojen ja kaulan alueella. Ärsytysihottuma käsissäkin on yleistä.

Joka päivä riittävästi perusvoidetta – valitse oikea rasvaisuus

Atooppisen ihon ja ihottuman hyvän hoidon avain on säännöllinen rasvaus. Päivittäinen rasvaus perusvoiteilla kosteuttaa ihoa ja vähentää ihon oireilua. Perusvoidetta pitää muistaa käyttää, vaikka ihottumaa tai kutinaa ei olisikaan.

Yleensä kaksi rasvauskertaa päivässä riittää. Rasvaa on levitettävä iholle riittävän reilusti. Kun rasva on imeytynyt, sitä voi tarvittaessa levittää iholle vielä uudestaan.

Atooppinen ihottuma oireilee usein talvella enemmän kuin kesällä. Siksi iho saattaa talvikaudella kaivata rasvaisempaa voidetta. Oman ihon tarpeet vaikuttavat rasvavalintaan. Mitä kuivempi iho on, sitä rasvaisempaa voidetta tarvitaan. Sopiva perusvoide löytyy kokeilemalla.

Tulehtunut iho tarvitsee kortisonivoidetta Kun atooppinen iho on ärtynyt ja tulehtunut, sitä hoidetaan kortisonivoiteella. Aikuisen atooppisen ihottuman hoitoon kortisonivoidetta käytetään yleensä 1–2 viikon yhtämittaisina jaksoina, lapsilla jakson pituus on usein 3–5 vuorokautta. Voidejaksojen välissä pidetään taukoa lääkärin ohjeiden mukaan. Jos perusvoiteet ja kortisonivoide eivät riitä, lääkäri voi määrätä ihottuman rauhoittamiseen myös muita tuotteita.

Teinin atooppisen ihottuman hoito Myös teini-ikäisen nuoren atooppisen ihottuman hoidon perusta on päivittäinen rasvaus perusvoiteella. Kortisonivoidetta käytetään ihottumakohtiin kuuriluontoisesti yleensä viikon tai kahden hoitojaksoina.

Hikoilu voi pahentaa atooppisen ihon oireilua, joten hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia. Suihkussa saa käydä päivittäin – se ei pahenna ihottumaoireilua, vaan poistaa hikeä, likaa ja bakteereita, jotka voivat ärsyttää ihoa. Pesuaineena voi käyttää perusvoidetta tai mietoja pesuaineita. Ihon voitelu perusvoiteella suihkun jälkeen estää ihon kuivumista.

Liikuntaharrastuksissa kannattaa suosia teknisiä urheiluvaatteita. Ne siirtävät kosteuden nopeasti pois iholta ja vähentävät hikoilun aiheuttamaa ihoärsytystä. Karheat vaatteet voivat pahentaa atooppisen ihottuman oireita.


Tuotteiden valinta ihon mukaan

Raunistulan apteekissa on laaja valikoima atooppiselle iholle sopivia perusvoiteita ja pesunesteitä. Raunistulan apteekin farmaseutit auttavat mielellään sinun ihollesi sopivimman voiteen ja pesunesteen valinnassa. Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!Lähteet: itsehoitoapteekki.fi, Atooppisen ihottuma Käypä hoito -suositus 2017, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry, Orion / Atooppisen ihon hoito -esite

Teksti mukaeltuna: Krista Korpela-Kosonen

Comments


bottom of page