Varaudu flunssakauteen

Covid-19 viruksen ohella tähän vuodenaikaan on liikkeellä useita nuhakuumetta, eli tavallista flunssaa, aiheuttavia viruksia. Oireita kannattaa arvioida Omaolo-palvelussa (omaolo.fi) ja käydä tarvittaessa koronatestissä.


Varaudu jo etukäteen sairastamaan kotona, jotta et oireisena tartuta muita. Kun lähikontakteja ei kuitenkaan pysty kokonaan välttämään, kannattaa varata tarpeeksi suu-nenäsuojia ja käsidesiä kotiin, esimerkiksi apteekissa, lääkärissä ja mahdollista koronatestissä käyntiä varten.

Flunssaoireita voit lievittää seuraavilla ohjeilla.

  1. Lepää. Muista juoda tarpeeksi kuumaa ja kylmää juomaa, sillä varsinkin korkea kuume lisää nesteen tarvetta.

  2. Aloita sinkkiasetaattivalmisteen käyttö heti kun tunnet flunssan ensioireita. Sinkkiasetaattikuuri voi lievittää flunssan oireita ja lyhentää sen kestoa.

  3. Alenna korkeaa kuumetta ja lievitä kipua tulehduskipulääkkeellä (esim. ibuprofeenivalmisteet) tai parasetamolivalmisteella, mikäli et saa käyttää tulehduskipulääkkeitä.

  4. Hoida tukkoista nenää avaavalla nenäsumutteella. Osa sumutteista sopii myös pienille lapsille. Huomioi kuitenkin, että avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön (aikuiset enintään 7 vuorokautta ja lapset 5 vuorokautta). Tukihoitona voi käyttää suolaliuossumutetta, jonka avulla niistäminen helpottuu ja nenän limakalvot pysyvät paremmassa kunnossa. Käytä pehmeitä nenäliinoja niistämiseen. Mikäli nenänpielet kuitenkin ärtyvät ja rohtuvat, muista rasvata niitä tarpeeksi usein.

  5. Kurkkukivun lievittämiseen voi särkylääkkeen lisäksi käyttää myös paikallisesti vaikuttavaa lääkkeellistä imeskelytablettia tai kurkkusumutetta. Kurkun karheutta ja kurkkukivun aiheuttamaa nielemisvaikeutta voit lisäksi hoitaa imeskeltävillä yrttipastilleilla tai kurkkua voitelevalla hunajasuihkeella.

  6. Hengitä vesihöyryä. Höyryn ei tarvitse olla kuumaa vaan miellyttävän lämpöistä.

  7. Jos mahdollista, kohota sängyn päätyä reilusti ylöspäin. Näin saat nukuttua paremmin kun olo on tukkoinen.

  8. Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa. Tämän takia yskänlääkkeiden rutiininomaista käyttöä flunssaan liittyvän akuutin yskän hoitoon ei suositella. Mikäli yskä kuitenkin jatkuu flunssan jälkeen, käänny apteekin puoleen sopivan yskänlääkkeen löytämiseksi.

Jos et flunssan tai muun syyn takia pääse tai ehdi käymään paikan päällä apteekissa, on sinulla nyt mahdollisuus asioida meillä myös etänä. Olemme ottaneet käyttöön Treet mobiilisovelluksen, jonka kautta voit turvallisesti ostaa etänä niin reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet kuin muutkin apteekkituotteet. Lisäksi saat sovelluksen chatin kautta lääkeneuvonnan, tai halutessasi neuvonta voidaan antaa sinulle myös puhelimitse. Lataa siis sovelluskaupasta ilmainen Treet sovellus ja valitse apteekiksesi Raunistulan apteekki. Valmiiksi pakatut ostokset voit tilata näppärästi kotiinkuljetuksena suoraan kotiisi tai voit noutaa ne apteekista. Kotiinkuljetus tapahtuu ostoksen maksuajankohdasta riippuen joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana apteekin aukiolopäivänä. Olemme avoinna ma-pe 8-19 ja la 9-15.


Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin - joko paikan päälle tai etänä!

Lisätietoa etäasioinnista ja kotiinkuljetuksesta www.raunistulanapteekki.fi/palvelut.


Flunssaoireiden hoito: lähteenä mukaillen terveyskirjasto.fi