top of page

Varaudu flunssakauteen

Syksy on nuhakuumeen eli flunssan aikaa. Ihmiset ovat taas kerääntyneet työpaikoilla ja kouluissa yhteen ja virukset leviävät helpommin. Flunssan oireiden hoitoon on hyvä varautua jo etukäteen siltä varalta, että sairastuu. On hyvä tarkistaa mikä on särkylääketilanne lääkekaapissa. Kotona olisikin hyvä olla valmiina joko parasetamolia tai tulehduskipulääkettä sisältävää valmistetta. Samoin avaava nenäsumute ja kuumemittari olisi hyvä olla valmiina.


Flunssaoireita voit lievittää mm. seuraavilla ohjeilla.

  1. Ensioireiden ilmaannuttua käytä paikallista sinkkiasetaatti -valmistetta, mikä voi lyhentää virusperäisen flunssan kestoa ja lievittää sen oireita.

  2. Muista levätä. Juo tarpeeksi lämmintä ja kylmää juomaa, sillä varsinkin korkea kuume lisää nesteen tarvetta.

  3. Alenna korkeaa kuumetta ja lievitä kipua tulehduskipulääkkeellä (esim. ibuprofeenivalmisteet) tai parasetamolivalmisteella, mikäli et saa käyttää tulehduskipulääkkeitä.

  4. Hoida tukkoista nenää avaavalla nenäsumutteella. Osa sumutteista sopii myös pienille lapsille. Huomioi kuitenkin, että avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön (aikuiset enintään 7 vuorokautta ja lapset 5 vuorokautta). Tukihoitona voi käyttää suolaliuossumutetta, jonka avulla niistäminen helpottuu ja nenän limakalvot pysyvät paremmassa kunnossa. Käytä pehmeitä nenäliinoja niistämiseen. Mikäli nenänpielet kuitenkin ärtyvät ja rohtuvat, muista rasvata niitä tarpeeksi usein.

  5. Kurkkukivun lievittämiseen voi särkylääkkeen lisäksi käyttää myös paikallisesti vaikuttavaa lääkkeellistä imeskelytablettia tai kurkkusumutetta. Kurkun karheutta ja kurkkukivun aiheuttamaa nielemisvaikeutta voit lisäksi hoitaa imeskeltävillä yrttipastilleilla.

  6. Hengitä vesihöyryä. Höyryn ei tarvitse olla kuumaa vaan miellyttävän lämpöistä.

  7. Jos mahdollista, kohota sängyn päätyä reilusti ylöspäin. Näin saat nukuttua paremmin kun olo on tukkoinen.

  8. Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa. Tämän takia yskänlääkkeiden rutiininomaista käyttöä flunssaan liittyvän akuutin yskän hoitoon ei suositella. Mikäli yskä kuitenkin jatkuu flunssan jälkeen, käänny apteekin puoleen sopivan yskänlääkkeen löytämiseksi.


Ohessa on esiteltynä muutamia ajankohtaisia ei-lääkkeellisiä tuotteita flunssan oireisiin.


FluAcute Zinc+

Helposti ja nopeasti nieluun annosteltava sinkkisuihke. Suihke sisältää sinkkiasetaattia, joka voi lyhentää virusperäisen ylähengitystieinfektion kestoa ja lievittää sen oireita. Lisäksi suihke hoitaa nielun ärtynyttä limakalvoa ja helpottaa nielun turvotuksen aiheuttamaa kurkkukipua. Yksi annos (neljä suihkausta) sisältää 9,4 mg sinkkiä. Suositeltu annostelu on neljä suihkausta neljä kertaa ensimmäisen tunnin aikana, jonka jälkeen neljä suihkausta joka toinen tunti, kunnes oireet helpottavat. FluAcute Zinc+ on kotimainen innovaatio ja valmistettu Suomessa.


Posivil Fluzinc

Posivil FluZink sinkkiasetaatti -imeskelytabletit auttavat flunssan ensioireisiin, lieventävät oireita sekä lyhentävät oireiden kestoa. Sinkki muodostaa suojaavan kalvon suun ja nielun alueelle, kun imeskelytabletti imeskellään rauhallisesti suussa noin joka toinen tunti, kunnes oireet helpottavat. Yksi imeskelytabletti sisältää 10 mg sinkkiä.

Imeskelytableteista voi valita kolmen eri makuvaihtoehdon välillä. Nämä maut ovat sitruuna-lakritsi, veriappelsiini ja mustaherukka. Posivil FluZink sopii aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille.


Nasolin FluStopper

Nasolin FluStopper on nenäsuihke, joka auttaa pysäyttämään flunssan etenemisen. Käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan ensioireisiin. Nasolin FluStopper irrottaa myös limaa, poistaa taudinaiheuttajia sekä hoitaa ärtyneitä ja turvonneita nenän limakalvoja. Suositeltu päiväannos on kolme suihkausta molempiin sieraimiin neljä kertaa päivässä flunssan ensioireiden ilmetessä.Apteekki C-vitamiini + sinkki

Tästä tuotteesta löytyy sekä imeskelytabletti että poretabletti. Raikkaan karpalon makuinen imeskelytabletti sisältää 500 mg C-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä, jotka edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Soveltuu päivittäiseen käyttöön. Porevalmiste sisältää 1000 mg C-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä. Porevalmiste sopii hyvin niille, jotka haluavat reilumman annoksen C-vitamiinia juotavassa muodossa.Posivil Zinc -kuumajuomajauhe

Posivil Zink on mustaherukan ja sitruunan makuisena saatava kuumajuomajauhe, joka sisältää hunajaa, sinkkiä ja C-vitamiinia. Lämmin juotava helpottaa oloa flunssan aikana, ja sinkki ja C-vitamiini edistävät immuunipuolustuksen normaalia toimintaa. Päiväannos 1-3 annospussia sisältää sinkkiä 5-15 mg ja C-vitamiinia 300-900 mg.Nasolin kosteuttava nenäsuihke

Nasolin kosteuttava nenäsumute on tarkoitettu nenän kuivien limakalvojen hoitoon. Varsinkin tukkoiseen nenään käytettävät avaavat nenäsuihkeet saattavat kuivattaa limakalvoja, jolloin rinnalle on hyvä ottaa kosteuttava Nasolin nenäsuihke. Se sisältää dekspantenolia, joka kosteuttaa ja hoitaa sekä edistää limakalvojen uusiutumista. Tuote soveltuu hyvin päivittäiseen käyttöön.
Raunistulan apteekissa asiointi onnistuu myös kotisohvalta käsin!


Jos et flunssan takia, tai jostain muusta syystä pääse paikan päälle meille apteekkiin, voit asioida meillä myös etänä.

Apteekissamme on käytössä Treet verkkoapteekki. Treet verkkoapteekissa voit asioida joko kotisivujemme www.raunistulanapteekki.fi kautta tai Treet mobiilisovellusta käyttäen. Verkkoapteekkimme kautta voit ostaa sekä itsehoitolääkkeet että lääkärin määräämät reseptivalmisteet, sekä muut apteekkituotteet. Asiakaspalvelutavaksi voit valita joko verkkoapteekin chatin tai voimme palvella sinua myös puhelimitse. Voit tilata meiltä myös kotiinkuljetuksen ostoksillesi. Kotiinkuljetus tapahtuu ostoksen maksuajankohdasta riippuen joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Olemme avoinna arkisin maanantaista perjantaihin 8-19 ja lauantaisin 9-15.


Lämpimästi tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin - joko paikan päälle tai verkkoapteekkiin! Lisätietoa verkkoapteekkiasioinnista löytyy sivustoltamme www.raunistulanapteekki.fi → Ajankohtaista → Raunistulan apteekin verkkoapteekki.
Flunssaoireiden hoito: lähteenä mukaillen terveyskirjasto.fi

Comments


bottom of page