top of page

Muista pestä kädet

Hyvä käsihygienia on ensisijainen keino vähentämään mikrobien aiheuttamien tautien tarttumista.

Saippuapesu on hyvä tapa puhdistaa kädet. Käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää mikrobien määrää noin 90 prosenttia. 15 sekuntia on suurin piirtein aika, joka kuluu ”Paljon onnea vaan” -laulun laulamiseen.


Käsienpesuveden on hyvä olla viileää tai haaleaa. Kuuma vesi ja käsien hankaaminen voivat vahingoittaa ihoa. Mikrobit pitävät kynnenalusista, joten kynnet kannattaa pitää lyhyinä. Kädet pitää myös kuivata kunnolla, sillä märät kädet levittävät mikrobeja.


Kädet pitää pestä ainakin WC-käynnin jälkeen ja ennen syöntiä ja ruoanlaittoa, sekä sen jälkeen kun on niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Liian tiheä käsien pesu vahingoittaa ihoa. Käsien ihon ehjänä pitäminen onkin hyvän käsihygienian perusta.


Alkoholipohjaista käsihuuhdetta on syytä käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa käsienpesu ei ole mahdollista, esimerkiksi kauppaan mennessä. Jotta käsidesin käytöstä olisi hyötyä, sitä on käytettävä riittävä määrä. Ota kerralla noin 3–5 ml eli 2 pumppupullon painallusta käsidesiä. Annostele käsidesi kämmenen muodostamaan kuppiin ja kasta siinä sormenpäät. Kaada käsidesi toiselle kämmenelle ja kasta toisen käden sormet. Levitä käsidesi huolellisesti sormenpäihin, sormiväleihin, kämmenselkiin ja peukaloihin aina ranteisiin asti. Hiero käsiä päällekkäin ja ristikkäin; huomioi myös peukalonhangat. Jatka hieromista kunnes käsidesi on kunnolla kuivunut.


Yhteenveto - käytä käsidesiä näin:

  1. Levitä käsidesi puhtaille käsille. Käytä vähintään 3 ml käsidesiä per puhdistuskerta.

  2. Upota sormenpääsi kämmenelle ottamaasi käsidesiin, ja tee sama toisen käden sormenpäille.

  3. Levitä ainetta huolellisesti käsiisi, myös peukaloihin, kämmenselkiin, sormien väliin, sormenpäihin ja kynsienalusiin.

  4. Hiero käsiä vähintään 30 sekunnin ajan, kunnes ne ovat täysin kuivat.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut käsienpesuohjeen:

Lähde: avainapteekit.fi, thl.fi

コメント


bottom of page