top of page

Kuivan ihon hoito

Iho kuivuu, kun sen suojakerros ei toimi kunnolla. Pintakuivuutta voi tilapäisesti esiintyä kaikissa ihotyypeissä. Sopiva kosteusvoide, oikein valittu tuote ihon pesuun ja hyvä ravinto auttavat pitkälle.


Mistä tietää, että iho on kuiva?

Kuiva iho usein hilseilee, kutiaa ja on kireän tuntuinen. Kuiva iho voi vaivata ympäri vuoden. Iho kuivuu kuitenkin erityisesti talvella, jolloin ilmankosteus on matalampi, sisällä eletään lämpimässä ja ulkona taas ollaan kylmässä. Itse asiassa ihon kannalta sähkönsäästötalkoot ovat hyvästä, kun huonelämpötilaa lasketaan.


Mistä ihon kuivuminen johtuu?

Iho kuivuu, jos sitä suojaava rasvakerros ei toimi kunnolla. Ihotyyppejä on myös erilaisia, ja väliaikaisesti pintakuivuutta voi esiintyä kaikissa ihotyypeissä. Ikääntyminen vaikuttaa ihon tilaan. Menopaussin jälkeen, estrogeenitason hiipuessa, iho kuivuu. Mitä vanhemmasta henkilöstä on kyse, sitä tavallisempaa ihon kuivuminen on.

Atoopikoilla ihon läpäisyaste on heikentynyt. Atooppinen, kuiva iho on ominaisuus, joka altistaa atooppisen ihottuman puhkeamiselle ja joka on osittain perinnöllistä. Atopiaan liittyy usein muita sairauksia, kuten eläin- tai siitepölyallergiaa, astmaa tai allergista nuhaa. Tällöin näitä sairauksia hoidetaan oireiden perusteella. Aurinko auttaa atooppista ihoa, mutta helteet ja hiki pahentavat oireita.


Miten kuivaa ihoa hoidetaan?

Ihoa kannattaa rasvata säännöllisesti. Ihottumaa hoidetaan lääkevoiteilla ja kuivaa ihoa perusvoiteilla. Perusvoidetta voi käyttää hyvin myös pesuaineena. Myös apteekin voide- ja öljypohjaiset ihonpesunesteet ovat vähemmän kuivattavia kuin saippuapohjaiset pesunesteet.


Millainen voide sopii parhaiten?

Itselle sopivan voiteen löytää kokeilemalla. Joskus kannattaa käyttää kahta eri voidetta – vaikkapa saunan jälkeen rasvaisempaa ja aamulla suihkun jälkeen vähemmän rasvaista voidetta, joka myös imeytyy nopeasti. Kovin vetiset voiteet voivat kirvellä ahavoituneella iholla, ja hyvin rasvainen voide saattaa puolestaan kutista, eikä sovi hyvin tulehtuneelle, rikkonaiselle iholle.

Jos ei kärsi hajusteallergiasta, hajustettuja voiteita voi käyttää. Allergikon on kuitenkin turvallisempaa käyttää perusvoiteita, jotka sisältävät hillitysti erilaisia ainesosia. Kun voide on tuubissa tai pumppupullossa, siinä on vähemmän säilytysaineita kuin purkkeihin pakatuissa tuotteissa. Purkista sormella otettava rasva tarvitsee enemmän säilytteitä.


Mitä kuivaihoisen kannattaa välttää?

Hiki ei saisi jäädä kuivumaan iholle, sillä se voi aiheuttaa ihottumaa. Hiki kannattaa huuhtoa pois vaikkapa vain pikaisella suihkulla. Turhaa saippuapesua on syytä välttää. Lisäksi erityisesti atoopikot voivat miettiä ihoaan vasten olevaa kangasmateriaalia. Luonnonmateriaaleja siedetään yleensä hyvin: esimerkiksi silkki, puuvilla ja merinovilla eivät ärsytä ihoa. Väljät vaatteet eivät hankaa ihoa yhtä paljon kuin kireät.


Onko ravinnolla merkitystä ihon kuivumiseen?

Ihmisen pitäisi käyttää hyviä, pehmeitä rasvoja. Jos näistä on puutetta, sekä iho että hiukset kuivuvat. Hyvien rasvojen puute voi siis aiheuttaa ongelmia.


Jos iho-oireiden kanssa ei pärjää, on hyvä mennä lääkäriin

Jos ihon kuivuminen tai muut iho-oireet haittaavat elämää, eikä niiden kanssa tunnu pärjäävän, on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Vastaanotolle voi mennä, jos kaipaa neuvoja oireiden kanssa toimimiseen tai jos ihon kuivuus on muuttunut ihottumaksi.


Näin hoidat kuivaa ihoa

  • Kutisevaa ihoa kannattaa rasvata. Omalle iholle sopivimman rasvan etsiminen kannattaa aloittaa perusvoiteista, jotka sopivat suurimmalle osalle eri ihotyypeistä.

  • Oikea pesuaine luo perustan ihon kosteustasapainoon. Voide- ja öljypohjaiset pesunesteet sopivat kuivalle iholle parhaiten. Saippuapohjaiset pesunesteet voivat kuivattaa herkkää ihoa.

  • Ihoa vasten olevista kankaista luonnonmateriaalit sopivat parhaiten herkkäihoisille.


Kuivan ihon hoitoon löytyy paljon tuotteita


Me Raunistulan apteekissa autamme sinua valitsemaan juuri sinun ihosi tarpeeseen sopivimmat tuotteet. Ohessa esiteltynä muutamia ihon kosteutukseen käytettäviä perusvoiteita.


Aqualan L

Aqualan L on perusvoide ihon kosteutukseen sekä koko keholle että kasvoille. Tuote sopii myös voidepesuihin sekä esimerkiksi meikinpoistoon. Käyttökokemuksen perusteella se sopii myös hyvin herkästi reagoivalle iholle. Voide sopii myös vegaaneille.


Vinkki: Iho on ohuinta silmien alueella. Hajusteeton ja vähärasvainen Aqualan L poistaa silmämeikin silmiä kirvelemättä. Varo venyttämästä arkaa ihoa.


Koostumus: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Isopropyl Palmitate, Glyceryl Stearate, Glycerin, Cetyl Alcohol, Peg-30 Stearate, Ceteareth-20, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.


Aqualan Duo

Aqualan Duo on tehokas peruskosteuttaja kuivalle iholle. Se on notkea, hyvin levittyvä ja imeytyvä geelimäinen perusvoide.


Koostumus: Aqua, Propylene Glycol Dipelargonate, Peg-8 Beeswax, Glycerin, Cyclomethicone, Butylene Glycol, Hydrogenated Palm/Palm Kernel Oil Peg-6 Esters, Cellulose, Cetyl Alcohol, Ceteth-20, Steareth-20, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Carbomer, Phenoxyethanol.Aqualan Plus

Aqualan Plus on tuote kuivan ihon peruskosteutukseen ja kosteusvoiteeksi koko keholle ja koko perheelle. Se sisältää 20 % glyserolia, mikä antaa sille lisähoitavuutta, kosteutustehoa sekä lievää antiseptistä vaikutusta. Tuote sopii myös vegaaneille.


Vinkki: Aqualan Plus sopii kasvojen herkälle iholle. Se imeytyy nopeasti, eikä jätä ihoa rasvaiseksi eikä kiiltäväksi. Pitkäkestoinen kosteutus antaa iholle tilaisuuden rauhoittua.


Koostumus: Aqua, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate, Isopropyl Palmitate, Cetyl Alcohol, Peg-30 Stearate, Ceteareth-20, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.
Lähde: itsehoitoapteekki.fi mukaillen (teksti Tarja Västilä, asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster, Ihosairaala)


Comments


bottom of page