top of page

Ympäristö haastaa kuuloaistia – näin suojaat kuuloasi arjessa

Kuulo on herkkä aisti, jota on syytä suojata jo nuorena. Monet jokapäiväiset melun lähteet saattavat huomaamatta vaurioittaa sitä – esimerkiksi musiikkikuulokkeita kannattaa käyttää harkitusti. Jokainen voi suojata kuuloaan arkisilla tottumuksilla.

Kaikkien kuulo heikkenee, kun ikää tulee lisää. Kuulon heikentyminen alkaa vähitellen jo nuorena aikuisena, mutta erityisesti sen huomaa ikävuosien karttuessa. Ikähuonokuuloisuus voi alkaa jo kolme-nelikymppisenä, ja yli 75-vuotiaista pääosalla on hoitoa vaativa kuulonalenema. Kuulon heikkeneminen iän myötä johtuu korvan simpukan alkuosan karvasolujen ja tukirakenteiden rappeutumisesta.


Iän myötä tapahtuvaa kuulon heikkenemistä ei voi kokonaan estää, mutta jokainen voi suojata kuuloaan arkisilla tottumuksilla. Melu on kuulolle suurin ja valtaosin vältettävissä oleva riskitekijä. Kuulon kannalta oleellista on sekä melun voimakkuus että sen kesto. Kova melu aiheuttaa tyypillisesti karvasolujen vaurioita korvan simpukkaan. Lyhytkestoinen ja voimakas melu voi vaurioittaa korvia saman tien, mutta yhtä lailla haitallista on myös matalamman melutason pitkä kesto.


Vauriot kuulossa ovat pysyviä


Työperäinen altistuminen melulle on vuosien saatossa vähentynyt, koska asiaa säädellään nykyään tarkasti. Vapaa-ajalla korvat voivat altistua melulle esimerkiksi musiikin kuuntelun seurauksena. Musiikin kuuntelu kuulokkeilla voi olla kuulon kannalta yllättävän petollista. Kuulokkeiden suurin haitta on se, että äänenvoimakkuutta tulee huomaamatta usein nostettua, kun häly ympäristössä lisääntyy.


Haitallista on sekä lyhyt ja voimakas melu että pitkään kestävä matalampi melu. Jos toistuvasti altistuu yli 85 desibelin melulle ilman kuulosuojaimia, kuulo voi olla vaarassa. Alle 80 desibelin jäävät äänitasot ovat kuulolle vaarattomia. Normaalin keskustelun äänitaso on 50–60 desibelin välillä, kun taas konserteissa äänitaso on yleisesti 90–100 desibeliä. Korvatulppien käyttö festareilla ei siis ole turha idea. Korvan kuuloaistinsolut eivät uudistu, vaan niihin elämän varrella tulevat vauriot ovat pysyviä. Siksi korvien suojaaminen melulta on todella tärkeää.


Päivittäisillä elintavoilla on merkitystä kuulolle


Melulta suojautumisen lisäksi muillakin päivittäisillä tottumuksilla on merkitystä. Kuuloa voi vaalia huolehtimalla terveyttä edistävistä elintavoista. Monet elintapoihin liittyvät pitkäaikaissairaudet, kuten verenpainetauti ja tyypin 2 diabetes, heikentävät korvien verenkiertoa ja kuuloa. Tupakointi on riskitekijä myös kuulon kannalta.


Hae kuulo-ongelmiin apua ajoissa


Usein ensimmäinen merkki alentuneesta kuulosta on se, että varsinkin hälyisessä ympäristössä on vaikea saada selvää toisen ihmisen puheesta. Siihen on hyvä havahtua ajoissa, sillä heikentyneen kuulon kanssa voi olla henkisesti kuormittavaa pinnistellä sosiaalisissa tilanteissa. Pitkäaikaisesti heikentynyt kuulo on aina syy hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.


Mitä pidempään kuulon alenema on ollut hankala, sitä hankalampaa on sen hoitaminen. Aivot eivät enää osaa prosessoida ääntä entiseen tapaan, vaikka kuuloa alettaisiin tukea kuulokojeella. Siksi apua kannattaa hakea ajoissa.


Äkillinen kuulonmenetys vaatii tutkimuksia


Alentunut kuulo voi johtua monista muistakin syistä kuin iän mukanaan tuomista muutoksista. Esimerkiksi tavalliseen flunssaan voi liittyä tilapäistä korvien lukkiutumisen tunnetta, josta ei tarvitse olla huolissaan. Infektioon liittyvä voimakas korvakipu voi sen sijaan olla merkki hoitoa vaativasta välikorvatulehduksesta. Äkillinen kuulonmenetys on aina syy hakeutua nopeasti lääkärin tutkimuksiin. Jos korvaan kohdistuu kuulon alenemaan tai kiertohuimaukseen johtava tapaturma tai isku, tilannetta on syytä selvitellä välittömästi lääkärin vastaanotolla.


Korvan vahatulppa


Yleinen, mutta vaaraton syy kuulo-ongelmiin voi olla vahatulppa, joita osalla ihmisistä kertyy korviin herkemmin kuin toisilla. Vahaa syntyy korvakäytävän ihon uloimmassa osassa olevien rauhasien seurauksena hyvästä syystä. Vahan tarkoitus on suojata korvakäytävän ihoa kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Joskus korvavahaa kuitenkin muodostuu normaalia enemmän tai vahaa kuljettava mekanismi korvakäytävässä on heikentynyt. Taipumus vahatulppiin lisääntyy iän myötä, sillä ikääntyneillä korvakäytävään luonnollisesti kuuluva vaha on kuivempaa kuin nuoremmilla.


Korvan vahatulppa on vaaraton kuulonalentaja, johon tepsii korvasuihke tai korvatipat


Korvia ei tarvitse samaan tapaan säännöllisesti puhdistaa, kuten vaikkapa ihoa tai hampaita. Vahatulppaa ei suositella poistettavaksi omatoimisesti vanupuikolla, sillä vaha voi työntyä syvemmälle tärykalvon pintaan saakka, josta puhdistus on työlästä ja usein aristavaa. Vahatulpan poistoa voi yrittää kotikonstein käyttämällä vahaa liuottavia tippoja tai suihketta, joita on saatavilla apteekista. Niiden säännöllinen käyttö saattaa myös ehkäistä vahatulpan muodostumista. On syytä muistaa, että tuotteita ei pidä käyttää särkeviin tai vuotaviin korviin tai jos korvista on puhkaistu tärykalvo. Tarvittaessa terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä vahatulpan poiston huuhtelemalla tai korvaimulla. Lasten korvien vahatulppien poistosta tulee aina keskustella lääkärin kanssa.


Apteekista löytyy apua korvien hyvinvointiin. Ohessa on esitettynä muutamia korvavahan poistoon ja korvien hoitoon sopivia tuotteita. Korvavahan säännöllinen poisto kannattaa, ettei vaha ala heikentää kuuloa.

Remo-Wax korvasuihke on helppokäyttöinen. Se on tarkoitettu liuottamaan korvan vahatulppia sekä ehkäisemään uusien muodostumista. Remo-Wax korvasuihke liuottaa vahatulpat nopeasti ja tehokkaasti sekä pitää korvakäytävät puhtaina. Suihkeen voi antaa vaikuttaa 20-60 minuuttia tai tarvittaessa yön yli. Korvakäytävää tulisi huuhdella korvapumpulla tai käydä huuhtelemassa korva terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla.

Remo-Wax korvatipat liuottaa vahatulpat nopeasti ja tehokkaasti Remo-Wax suihkeen tapaan. Remo-Wax tippoja tiputetaan korvaan noin 20 tippaa, mieluiten makuuasennossa. Tippojen voi antaa vaikuttaa 20-60 minuuttia tai tarvittaessa yön yli. Pakkaus sisältää kätevän korvapumpun, jonka avulla korvakäytävä voidaan lopuksi huuhdella. Korvatippoja on saatavilla myös ilman korvapumppua.

Remo-Wax Oil korvasuihke on korvien hoitoöljy, joka ennaltaehkäisee korvavahatulppien muodostumista, kosteuttaa korvakäytävän ihoa sekä vähentää korvan kuivuudesta johtuvaa kutinaa ja ärsytystä. Remo-Wax Oilia voi käyttää niin pitkään kuin on tarpeellista.


Laadukkailla apteekin korvatulpilla suojaat korvasi tehokkaasti melua vastaan konserteissa, työssä sekä muissa arjen tilanteissa, joissa kovan melun vuoksi kuulon vaurioitumisen riski on olemassa.

Silikoniset korvatulpat sopivat korvien vesi- ja melusuojaukseen, esim. uidessa, urheilussa, nukkuessa sekä lentokoneella matkustettaessa. Tuotteesta löytyy omat koot aikuisille ja alle 6-vuotiaille lapsille. Lasten tulpat ovat värillisiä.

Vaahtomuoviset korvatulpat on suunniteltu suojaamaan haitallisilta ja/tai häiritseviltä kovilta ääniltä. Nämä ovat kertakäyttöisiä eivätkä sovellu lasten käyttöön.Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin! Apteekkimme henkilökunta auttaa sinua mielellään sinun tarpeeseesi sopivimpien korvien hyvinvointituotteiden valinnassa.Lähde: itsehoitoapteekki.fi, terveyskylä; kuulo. Tekstiosioita muokattu.

Comments


bottom of page