Varaudu ajoissa flunssakauteen

Syksy on nuhakuumeen eli flunssan aikaa. Koulujen alku sekä töihin paluu kesälomien jälkeen kerää ihmiset taas yhteen ja virukset leviävät helpommin. Covid-19 virusta on edelleen liikkeellä ja se onkin huomioitava oireita arvioitaessa. Jos herää huoli siitä, onko kyseessä tavallinen nuhakuume vai Covid-19 viruksen aiheuttama tauti, kannattaa käydä tekemässä arvio Omaolo-palvelussa, joka ohjeistaa toimimaan, mikäli oireet viittaavat muuhun kuin pelkkään nuhakuumeeseen. Nykyisin myös kotona tehtävä koronan pikatestaaminen on mahdollista. Kotona tehtävä koronatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan. Terveydenhuollon koronatestejä täydentäviä kotitestejä on saatavilla Raunistulan apteekista.

Flunssan oireiden hoitoon on hyvä varautua jo etukäteen siltä varalta, että sairastuu. Kannattaa varmistaa, että kotoa löytyy tarpeeksi suu-nenäsuojia sekä käsidesiä, jos sairaana joutuu käymään esim. lääkärissä/terveydenhoitajalla tai apteekissa hakemassa lääkkeitä. On myös hyvä tarkistaa mikä on särkylääketilanne lääkekaapissa. Kotona olisi hyvä olla valmiina joko parasetamolia tai tulehduskipulääkettä sisältävää valmistetta. Samoin avaava nenäsumute ja kuumemittari.


Flunssaoireita voit lievittää mm. seuraavilla ohjeilla.

1. Muista levätä. Juo tarpeeksi lämmintä ja kylmää juomaa, sillä varsinkin korkea kuume lisää nesteen tarvetta.

2. Alenna korkeaa kuumetta ja lievitä kipua tulehduskipulääkkeellä (esim. ibuprofeenivalmisteet) tai parasetamolivalmisteella, mikäli et saa käyttää tulehduskipulääkkeitä.

3. Hoida tukkoista nenää avaavalla nenäsumutteella. Osa sumutteista sopii myös pienille lapsille. Huomioi kuitenkin, että avaavat nenäsumutteet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön (aikuiset enintään 7 vuorokautta ja lapset 5 vuorokautta). Tukihoitona voi käyttää suolaliuossumutetta, jonka avulla niistäminen helpottuu ja nenän limakalvot pysyvät paremmassa kunnossa. Käytä pehmeitä nenäliinoja niistämiseen. Mikäli nenänpielet kuitenkin ärtyvät ja rohtuvat, muista rasvata niitä tarpeeksi usein.

4. Kurkkukivun lievittämiseen voi särkylääkkeen lisäksi käyttää myös paikallisesti vaikuttavaa lääkkeellistä imeskelytablettia tai kurkkusumutetta. Kurkun karheutta ja kurkkukivun aiheuttamaa nielemisvaikeutta voit lisäksi hoitaa imeskeltävillä yrttipastilleilla.

5. Hengitä vesihöyryä. Höyryn ei tarvitse olla kuumaa vaan miellyttävän lämpöistä.

6. Jos mahdollista, kohota sängyn päätyä reilusti ylöspäin. Näin saat nukuttua paremmin kun olo on tukkoinen.

7. Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa. Tämän takia yskänlääkkeiden rutiininomaista käyttöä flunssaan liittyvän akuutin yskän hoitoon ei suositella. Mikäli yskä kuitenkin jatkuu flunssan jälkeen, käänny apteekin puoleen sopivan yskänlääkkeen löytämiseksi.


Ohessa on esiteltynä muutamia ajankohtaisia ei-lääkkeellisiä tuotteita


Fluacute zink+ suihke sisältää sinkkiasetaatin lisäksi myös dekspantenolia eli B5-vitamiinia, joka hoitaa ärtynyttä limakalvoa suussa ja nielussa. Dekspantenoli myös edistää limakalvon uusiutumista ja sen osmoottinen vaikutus vähentää nielun turvotusta ja ärtyneisyyttä.


Apteekki C-vitamiini + sinkki on raikkaan karpalonmakuinen imeskelytabletti, joka sisältää 500 mg C-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä. Nämä ainesosat edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Tuote soveltuu päivittäiseen käyttöön.

Apteekki C-vitamiini + sinkki porevalmiste sisältää 1000 mg C-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä. Sopii hyvin niille, jotka haluavat reilumman annoksen C-vitamiinia juotavassa muodossa.Nasolin kosteuttava nenäsuihke on tarkoitettu nenän kuivien limakalvojen hoitoon. Varsinkin tukkoiseen nenään käytettävät avaavat nenäsuihkeet saattavat kuivattaa limakalvoja, jolloin rinnalle on hyvä ottaa kosteuttava Nasolin nenäsuihke. Se sisältää dekspantenolia, joka kosteuttaa ja hoitaa sekä edistää limakalvojen uusiutumista. Tuote soveltuu hyvin päivittäiseen käyttöön etenkin talvikaudella, jolloin asuntojen lämmitys kuivattaa sisäilmaa, mikä saattaa aiheuttaa nenän limakalvo-ongelmia.


Flunssan oireet voivat olla erilaisia ja joskus voi olla tarve selvittää etteivät oireet johdukaan esim. korona viruksesta. Boson Sars-CoV-2-antigeenipikatesti on yksivaiheinen in vitro -koronatesti, mikä perustuu immono-kromatografiaan. Pikatesti on kehitetty nopeaan, kvalitatiiviseen SARS-CoV-2-viruksen antigeeni-määritykseen. COVID-19 epäillyn henkilön nenän etuosasta otetaan näyte seitsemän päivän sisällä oireiden ilmaantumisesta. Testi soveltuu kotikäyttöön. Testi on CE-merkitty.Raunistulan apteekissa asiointi onnistuu myös kotisohvalta käsin!


Jos et flunssan takia, tai jostain muusta syystä pääse paikan päälle tänne apteekkiin, voit asioida meillä myös etänä.

Apteekissamme on käytössä Treet mobiilisovellus, jota käyttämällä voit turvallisesti asioida Raunistulan apteekin verkkoapteekissa. Sovelluksen kautta voit ostaa sekä itsehoitolääkkeet että lääkärin määräämät reseptivalmisteet, sekä myös muut apteekkituotteet. Sovelluksen chatin kautta on myös mahdollista keskustella farmaseutin kanssa ja saada lääkeneuvontaa. Halutessasi voimme olla yhteydessä sinuun myös puhelimitse. Treet sovelluksen löydät sovelluskaupasta ja se on maksuton. Lataa se sieltä puhelimeesi ja valitse apteekiksesi Raunistulan apteekki.


Voit tilata meiltä myös kotiinkuljetuksen ostoksillesi. Kotiinkuljetus tapahtuu ostoksen maksuajankohdasta riippuen joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Olemme avoinna arkisin maanantaista perjantaihin 8-19 ja lauantaisin 9-15.


Lämpimästi tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin - joko paikan päälle tai verkkoapteekkiin! Lisätietoa verkkoapteekkiasioinnista löytyy sivustoltamme www.raunistulanapteekki.fi/post/verkkoapteekki
Flunssaoireiden hoito: lähteenä mukaillen terveyskirjasto.fi