top of page

Suun terveys vaikuttaa yleisterveyteen – ehkäise suun tulehdukset

Terveellä suulla on helppo hymyillä. Sitä on ilo näyttää ja käyttää. Se pilkkoo porkkanat ja jauhaa kovan leivän, ja se maistuu suudellessa hyvältä. ”Terve suu tarkoittaa oireetonta ja toimivaa purentaelimistöä, tervettä kieltä, ikeniä ja tukikudoksia. Se ei välttämättä tarkoita täydellisen näköisiä hampaita”, kertoo hammaslääkäri Olli Jaatinen.


Suun terveys vaikuttaa terveyteemme laajalti. Suu on osa ruuansulatuskanavaa ja verenkierron välityksellä yhteydessä koko elimistöön. ”Tulehdus suussa voi aiheuttaa tulehduksen muualla elimistössä”, Jaatinen sanoo. Huono suun terveys on yleissairauksien riskitekijä. Suun sairaudet lisäävät tai edistävät esimerkiksi sydän- ja verisuoniasairauksien ja reuman puhkeamista.


Ientulehdus on tavallisin suusairaus


Ientulehdus on yleisin suun sairauksista. Se johtaa hoitamattomana parodontiittiin eli sairauteen, joka tuhoaa hampaan kiinnityskudosta. ”Tulehtunut ien punoittaa. Se voi olla turvoksissa, vuotaa verta hammaspesun yhteydessä ja haista hengityksessä pahalta.”


Syy ientulehdukseen on ienrajaan ja hammasväleihin kertyvässä bakteeripeitteessä. Ellei sitä poisteta, se kovettuu bakteeriplakiksi eli hammaskiveksi yhdessä syljen kanssa. Hampaan ja ikenen väliin tunkeutuva bakteeriplakki tuhoaa hammasta luuhun kiinnittävää sidekudosta ja irrottaa lopulta hampaan kuopastaan. ”Yleisterveys voi olla vaarassa huomattavasti varhemmin kuin yksittäisen hampaan terveys”, korostaa Jaatinen.


Säännöllinen ateriarytmi tukee suun terveyttä


Jokainen suupala ja juotava kulaus, ksylitolia ja vettä lukuun ottamatta, aiheuttaa suussa noin puolen tunnin mittaisen happohyökkäyksen. Sen aikana suun bakteerit tuottavat hiilihydraateista happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja. Hampaat kestävät viidestä kuuteen happohyökkäystä vuorokaudessa. Aterian päälle kannattaa nauttia ksylitolipastilli tai -purukumi, joka pysäyttää happohyökkäyksen. Esimerkiksi sitkeän pastillin imeskeleminen lisää syljentuotantoa, ja sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä.


Hammaspesu kahdesti päivässä, muista myös hammasvälit


Hampaiden harjaaminen aamuin illoin fluorihammastahnalla vähentää suussa olevien haitallisten bakteerien määrää. Jaatinen suosittelee pesemään hampaat aamulla ennen aamupalaa. ”Happamat syötävät ja juotavat aiheuttavat eroosiota, jota hampaiden harjaaminen heti aterian päälle pahentaa”, hän kertoo. Happamat ruoka-aineet, kuten sitrushedelmät, pehmentävät hammasta suojaavaa mineraalikerrosta. Ellei hampaita harjaa heti aterian päälle, niiden pintaan palautuu kalsiumia syljestä ja mineraalikerros kovettuu uudelleen. ”Hammaspesu kahdesti päivässä riittää useimmille. Kovin innokas harjaus tapahtuu herkästi laadun kustannuksella.” Harja yltää hampaan viidestä pinnasta vain kolmeen. Loput tulee puhdistaa bakteereista päivittäin esimerkiksi hammasväliharjalla, harjatikuilla tai hammaslangalla.


Hampaiden puhdistamisessa välineellä on väliä:


  • Hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji. Kovakätinen harjaus kovalla harjalla voi saada aikaan ienvetäymiä. Ikenen alta paljastuvasta hammaskaulasta puuttuu kiille, joten se reikiintyy herkästi.

  • Huolellinen pesijä tekee puhdasta perinteiselläkin harjalla, mutta sähköharjalla tulee siistiä kömpelömmilläkin sormilla. Sähköhammasharjaa ei nykytetä. Sitä kuljetetaan hampaiden pinnalla hitaasti ienrajaa myötäillen.

  • Fluorihammastahna vahvistaa kiillettä. Jos suuta kuivaa tai saa herkästi aftoja, kannattaa valita vaahtoamaton hammastahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.

  • Pehmeää harjaa sopii käyttää myös kielellä ja poistaa sillä kielen nystyräiseen pintaan herkästi jääviä bakteereita.

  • Suuvesi ei korvaa hammaspesua. Jos haluaa käyttää suuvettä, kannattaa valita tuote, joka ei sisällä suuta kuivattavaa alkoholia.


Meillä Raunistulan apteekissa on laaja valikoima suun ja hampaiden hoidon tuotteita. Farmaseuttimme auttavat sinua mielellään juuri sinun tarpeeseesi sopivimpien tuotteiden valinnassa. Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!


Artikkelin asiantuntijana on hammaslääkäri Olli Jaatinen, Coronaria Hammasklinikka, Helsinki

Teksti: Virve Järvinen


Lähde: itsehoitoapteekki.fi mukaeltuna

コメント


bottom of page