Suun hyvinvointi ja kuivan suun hoito

Terve suu on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Terveelliset ruokailutottumukset, hyvä suuhygienia ja säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat kulmakiviä suun hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Terveen suun päivittäiseen hoitoon kuuluvat hyvä hammastahna sekä hammasväliharjan/-langan ja suuveden käyttö. Meiltä Raunistulan apteekista löytyy tuotteita ja neuvoja sekä päivittäiseen hoitoon että ongelmatilanteisiin, kuten kuivaan suuhun, pahanhajuiseen hengitykseen, ientulehdukseen ja suun haavaumien hoitoon. Erityisesti kuiva suu on yleinen aikuisväestöllä. Onkin tärkeää tunnistaa sen oireet ja hoitokeinot.


Kuivan suun hoito


Hyvästä suuhygieniasta huolimatta moni voi kärsiä kuivasta suusta. Muun muassa stressi, ikääntyminen, useat sairaudet ja lääkkeet aiheuttavat syljen erityksen vähentymistä ja näin heikentävät suun luontaista suojamekanismia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, reumasairaudet ja Parkinsonin tauti. Suuta kuivattavia lääkkeitä ovat mm. jotkin psyykenlääkkeet, antihistamiinit ja nesteenpoistolääkkeet. Kuiva suu voi aiheuttaa käytännön ongelmia: on vaikea puhua, suu tuntuu aralta, tai irtoproteesin pito voi olla hankalaa. Suu on normaalia alttiimpi mm. kariekselle, ientulehduksille ja aftoille.


Kuivan suun oireita pystyy ehkäisemään ja lievittämään monin keinoin. Ehkäiseviin keinoihin kuuluvat mahdollisen perustaudin hyvä hoito, lääkityksen vaihtaminen mahdollisuuksien mukaan vähemmän suuta kuivattavaksi ja hammaslääkärin tarkistukset tavallista tiheämmin. Oireiden lievittämisessä tärkeää on hyvä päivittäinen suuhygienia, jonka lisänä voi käyttää apteekista saatavia tekosylkivalmisteita ja kostuttavia tuotteita. Apteekin valikoimasta löydät monia tuotteita suun kostuttamiseen ja suojaamiseen. Ohessa niistä esiteltynä muutama.


Salutem hammastahna:


-Kosteuttava ja vaahtoamaton erikoishammastahna

-Sisältää fluoria, ksylitolia ja betaiinia, joka suojaa suun limakalvoja

-Ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, makuaineita, väriaineita eikä parabentsoehappoa (säilöntäaine)
Biotene oralbalance geeli:


-Pitkäkestoinen vaikutus, soveltuu hyvin yöllä käytettäväksi
bioXtra geelisuihke:


-Kätevä päiväkäytössä

-Sisältää ksylitolia ja fluoria

bioXtra erittäin mieto suuvesi:-Jättää suuhun kosteuttavan kalvon

-Alkoholiton, mieto maku

Flux imeskelytabletti:


-Raikkaan makuinen, sokeriton imeskelytabletti joka vaikuttaa pitkään

-Aktivoi syljeneritystä

-Sisältää ksylitolia ja fluoria

Tule tutustumaan laajaan suunhoitotuotevalikoimaamme. Farmaseuttimme auttavat sinua löytämään juuri sinun tarpeeseesi sopivimmat tuotteet.


Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!Lähde: Duodecim terveyskirjasto