top of page

Muisti ohjaa toimintaamme

Toimiva muisti on tärkeä osa toimivaa arkea ja sitä tarvitaan kaiken aikaa. Kaikki älyllinen toiminta perustuu muistiin. Muistin toiminta on laaja kokonaisuus, joka voidaan jakaa useaan toiminnalliseen osaan.

Yleisin tapa hahmottaa muistin rakennetta ja ymmärtää sen toimintaa on erottaa toisistaan hetkellinen aistimuisti, lyhytkestoinen työmuisti ja pitkäkestoinen säilömuisti.

  • Aistimuisti tuo aivoihin tietoutta aistien kautta. Aistimuisti on osa tajuntaa, vaikkei sitä useinkaan tiedosta. Vasta kun tieto kulkeutuu työstettäväksi työmuistiin, aistien vastaanottamaa tietoa ajatellaan aktiivisesti.

  • Työmuisti pitää asioita mielessä vain muutamia sekunteja. Työmuisti toimii, kun esimerkiksi puhelinnumero tarkistetaan luettelosta ja pidetään mielessä sen näppäilyyn saakka.

  • Säilömuisti jakaantuu tosiasioita sisällään pitävään semanttiseen muistiin ja tarinoita ja elämyksiä sisältävään tapahtuma- eli episodiseen muistiin. Säilömuistissa on myös taitomuisti, johon tallennetaan opitut taidot, kuten pyörällä ajaminen. Säilömuisti on rajaton varasto. Sinne siis voidaan tallentaa loputtomasti tietoa ja kokemuksia, jotka voimme muistaa koko elinikämme, vaikka toki matkan varrella myös paljon unohtuu.

Iän vaikutus muistiin

Ikääntyminen ei vie muistia, eikä kadota opittuja tietoja mielestä. Se kuitenkin aiheuttaa paljon luonnollisia aivotoimintojen muutoksia. Yksi tällainen muutos on se, että uusien asioiden oppiminen muuttuu hitaammaksi. Lisäksi keskittyminen on työläämpää ja useamman asian samanaikainen tekeminen ei välttämättä enää onnistu.

Vaikka ikääntyminen vaikuttaakin muistin toimintaan, yksilölliset erot ovat suuria. Joillain muutokset voivat näkyä jo ennen vanhuusikää ja toisilla muutoksia voi olla vaikea havaita hyvin iäkkäänäkään. Muistin toimivuuteen voidaan vaikuttaa omien elintapojen kautta iästä riippumatta. Liikkumisella, ravitsemustilalla, unen määrällä ja laadulla, sekä sosiaalisilla suhteilla, on todettu olevan merkittävä vaikutus muistin toimivuuteen sekä muistisairauksien ennaltaehkäisyyn.


Ravitsemuksella on keskeinen merkitys ja tehtävä ikääntyneiden ihmisten terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemisessa. Iän myötä energiankulutus pienenee, koska liikkuminen vähenee ja lihasmassan määrä pienenee. Tällöin usein myös syödyn ruoan määrä vähenee, jolloin proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti voi jäädä niiden tarvetta pienemmäksi.

Ruokavalion olisi hyvä olla monipuolinen, maukas, värikäs ja sisältää riittävästi proteiinia lihaskunnon ylläpitämiseksi. Välttämättömien rasvojen riittävästä saannista tulisi huolehtia käyttämällä kasviöljyjä ja niistä valmistettuja leipärasvoja sekä syömällä usein kalaa.

Ruokavaliota voi täydentää kliinisillä ravintovalmisteilla.


Souvenaid on kliininen ravintovalmiste, joka on kehitetty erityisesti varhaisen Alzheimerin taudin, eli aivoja rappeuttavan etenevän muistisairauden ruokavaliohoitoon. Souvenaidista saatavat ravintoaineet imeytyvät kehoomme samalla tavalla kuin yleisestikin ruuasta saamamme ravintoaineet. Souvenaidin käyttöä on tutkittu ja sen vaikutuksia on havaittu 3-6 kuukauden päivittäisellä käytöllä. Souvenaid juomia on saatavana mansikan, kahvin ja vaniljan makuisena.


B12-vitamiini on eläinperäisestä ravinnosta saatava vitamiini, joka suojelee normaalia hermoston toimintaa ja edistää solujen jakautumisprosessia. Ikääntyneillä B12-vitamiinin imeytyminen ravinnosta saattaa olla heikentynyt. Myös tietyt lääkkeet voivat vähentää B12-vitamiinin pitoisuutta elimistössä. B12-vitamiinia tarvitaan hermoston normaalille toiminnalle, ja lisäksi se edistää normaaleja psykologisia toimintoja. B12-vitamiinia myydään joko erikseen tai yhdessä foolihapon kanssa. Foolihappoa kannattaa ottaa etenkin, jos syö vain vähän vihreitä kasviksia.

Beko Strong B12+fooli+B6 vitamiinituote sisältää yhdessä tabletissa 1 milligramman B12-vitamiinia, 400 mikrogrammaa foolihappoa ja 20 milligrammaa B6-vitamiinia. B12,- B6-vitamiini sekä foolihappo edistävät normaaleja psykologisia toimintoja, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12, -ja B6-vitamiinit tukevat hermoston normaalia toimintaa. Tuote löytyy sekä nieltävänä tablettina että mustikka-karpalon makuisena purutablettina. Tuotteet ovat laktoosittomia (maidoton), gluteenittomia ja hiivattomia. Ne sopivat myös vegaaneille, sillä valmisteet eivät sisällä eläinperäisiä aineosia. Lisäksi nieltävä tabletti on sokeriton.


D-vitamiini on välttämätön rasvaliukoinen vitamiini ihmisen elimistön elintoiminnoille, erityisesti luustolle. Sitä saadaan mm. kalasta ja auringonvalosta. Pimeään aikaan talvella on suositeltavaa ottaa D-vitamiinilisää. D-vitamiinin vaikutusta aivojen toimintaan tutkitaan paljon. Tutkimusten mukaan liian alhainen D-vitamiinitaso saattaa heikentää muistia ja muita aivojen toimintoja.


DeviSol 20 mikrogrammaa sisältää hyvin imeytyvää D3-vitamiinia. Se on hedelmäisen raikas imeskelytabletti, se maistuu sitrukselle ja hajoaa helposti suussa. Tuote on makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla. Tuote on maidoton, sokeriton, väriaineeton, gluteeniton, laktoositon ja liivatteeton. DeviSol tuotteita löytyy myös muita vahvuuksia ja makuvaihtoehtoja.
Lähteet: itsehoitoapteekki.fi, muistiliitto.fi, nutricia.fi, potilaanlääkärilehti.fi, ruokavirasto.fi, terveyskylä.fi

Comments


bottom of page