top of page

Muista aloittaa allergialääkitys ajoissa

Kevään allergiakausi on alkanut. Allergeenin eli allergian aiheuttajan, kuten siitepölyn, aiheuttamia oireita kutsutaan allergiaksi. Siitepölyallergiaa on noin joka viidennellä väestöstä. Yleisimpiä siitepölyallergiaa aiheuttavia kasveja ovat pähkinäpensas, leppä, koivu, heinä ja pujo. Koivu aiheuttaa eniten siitepölyallergian oireita Suomessa. Tällä hetkellä koivun kukinta alkaa kiihtymään. Kesä-elokuussa on heinien runsain kukinta-aika ja pujon kukinta alkaa heinä-elokuussa.


Erilaiset oireet hengitysteissä ja silmissä voivat olla siitepölyallergian aiheuttamia. Oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Silmät voivat punoittaa, kutista, vetistää sekä kirvellä. Lisäksi siitepölyallergia voi pahentaa atooppista ihottumaa ja aiheuttaa väsymystä.


Säännöllinen allergialääkitys auttaa vähentämään oireilua. Jos allergiaoireet ovat enimmäkseen nuhaoireita, ensisijainen hoitomuoto on kortikosteroidipitoinen nenäsuihke. Nenäoireisiin käytettävät suihkeet saattavat tehota samalla myös silmäoireisiin. Vaikeimpiin silmäoireisiin auttavat lisäksi antihistamiinisilmätipat. Lisäksi saatavilla on myös kromoglikaattisuihkeita ja -tippoja. Mikäli nämä eivät riitä, on syytä ottaa käyttöön antihistamiinitabletit.


Tärkeintä allergiaoireiden hoidossa on kuitenkin hyvissä ajoin aloitettu lääkitys. Nenäsuihkeiden ja kromoglikaattitippojen käyttö olisi hyvä aloittaa jo pari viikkoa ennen siitepölylle altistumista. Antihistamiinitabletit puolestaan vaikuttavat nopeasti, joten lääkityksen voi aloittaa pari päivää ennen odotettujen oireiden puhkeamista. Seuraamalla siitepölytiedotteita saa tietoa kulloinkin kukkivista siitepölyallergiakasveista ja voi näin ennustaa oireiden puhkeamista.

Ajantasaista siitepölytilannetta voit seurata Raunistulan apteekin verkkoapteekin siitepöly-kortista. Siitepölykortti on käytettävissä kirjautuessasi verkkoapteekkiimme kotisivujemme www.raunistulanapteekki.fi kautta tai Treet mobiilisovellusta käyttäen. Siitepöly-kortista näet koivun, lepän ja heinän paikallisen siitepölymäärän lisäämäsi osoitetiedon perusteella. Kortissa käytetään siitepölytiedon lähteenä Ilmatieteen laitoksen dataa. Palvelu on näppärä, joten suosittelemme sen käyttöönottoa.


Oheen olemme keränneet sinulle muutamia lääkkeettömiä vaihtoehtoja allergiaoireiden lievittämiseen.

Sarvikuono -nenäkannu on hyvä apuväline nenän puhdistamiseen allergisessa nuhassa. Nenäkannun avulla nenä huuhdellaan siten, että suolattu, kehonlämpöinen vesi valuu sieraimesta toiseen, ja sitten ulos. Tämä voi kuulostaa hurjalta, mutta kannun käyttöön tottuu nopeasti. Huuhtelu poistaa tehokkaasti nenään kertynyttä limaa, kosteuttaa limakalvoja ja puhdistaa nenää allergisoivista aineista.


Hyvä apu Sarvikuonon käytössä on Nenä Suola -tuote. Nenä Suolassa merisuola on valmiiksi annosteltuna annospusseihin, jolloin suolaliuoksen valmistaminen on erittäin helppoa. Autamme mielellämme nenäkannun ja Nenä Suolan käytön opastuksessa.


Mikäli kannun käyttö ei tunnu itselle sopivalta vaihtoehdolta, löytyy meiltä myös Humidose -nenäsumutetta. Humidose -nenäsumute sisältää isotonista suolaliuosta kosteuttamaan ja puhdistamaan nenän limakalvoja. Tuote sopii kostutustuotteeksi myös silloin kun allergialääke kuivattaa nenän limakalvoja.


Allervex -silmäsuihke on tarkoitettu allergisen sidekalvotulehduksen hoidon tueksi. Se lievittää silmien ärsytystä ja punoitusta sekä kostuttaa ja virkistää silmiä. Tuote on kätevä suihkepullo, jonka voi vain suihkauttaa suljetuille silmille!

Hoitamalla allergiat kuntoon ajoissa, voit nauttia ihanista kevään ja kesän tuoksuista ilman turhaa niiskutusta tai silmien kutinaa. Toivotamme sinulle raikasta ja allergiaoirevapaata kesää!

Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin – joko paikan päälle tai verkkoapteekkiin!

Comments


bottom of page