top of page

Miten lisätä liikuntaa - vinkit aktiiviseen arkeen!

Aktiivisessa elämäntyylissä liikunta kietoutuu osaksi arkisia toimintoja lähes huomaamatta. Arkiliikunnan lisäksi kannattaa harrastaa myös reippaampaa liikuntaa. Kun liikut enemmän kuin aiemmin, kiinnitä huomiota riittävään energian ja nesteen saantiin.


Liikuntasuositukset sisältävät suosituksen riittävään uneen, paikallaan olon tauottamiseen, kevyeen liikkumiseen (arkiliikunta) sekä reippaampaan liikkumiseen. Liikunnalla on monia hyödyllisiä vaikutuksia elimistöön, esimerkiksi luuston kuntoon.


Miten lisätä arkiliikuntaa?


Arkiliikunta on liikunnan yhteensovittamista arjen toimintoihin. Liikunnalle ei silloin tarvitse varata erillistä aikaa kalenterista, vaan aktiivisuutta voi ripotella sopiviin hetkiin pitkin päivää ja viikkoa. Kaikki liikunta on hyväksi, ja tutkimusten mukaan kevyelläkin liikunnalla on terveyshyötyjä.


Muista myös reipas ja lihaskuntoa kehittävä liikunta


Kevyen arkiliikunnan lisäksi on suositeltavaa harrastaa säännöllisesti myös reipasta ja/tai rasittavaa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa. Tällaisen liikunnan aikana keho kuormittuu enemmän, syke kohoaa ja hengästyttää. Myös reipasta ja rasittavaa liikuntaa voi harrastaa pienemmissä pätkissä, ja jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät. Liikunnan tehosta riippuen reipasta ja rasittavaa liikuntaa suositellaan yhteensä 1h 15 min – 2 h 30 min viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa kannattaa harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.


Sopivan liikuntamuodon löytäminen


Jos itselle sopiva liikuntaharrastus on vielä hakusessa, kannattaa miettiä, millaisesta liikunnasta pitää. Jotkut pitävät ryhmäliikunnasta, kun toiset haluavat liikkua itsekseen. Suunnittele liikunnan aloittamista etukäteen ja päätä esimerkiksi päivä, jolloin harrastat liikuntaa. Aloita liikkuminen maltillisesti ja anna itsellesi tunnustusta jälkeenpäin. Kun lisää liikunnan määrää, elimistö tarvitsee lisää energiaa ravinnosta. Riittävä syöminen kannattaa muistaa, jos ei liiku laihtumistarkoituksessa. Liikuntaa arkeen lisätessä nälkä todennäköisesti tuleekin nopeammin kuin aiemmin. Myös riittävä juominen on tärkeää, sillä nestettä haihtuu kehosta muun muassa hikoillessa.


Helppokäyttöiset elektrolyyttijauheet


Elektrolyyttitasapaino tarkoittaa tilaa, jossa ravinnosta saadaan saman verran elektrolyyttejä kuin niitä poistuu elimistöstä. Elektrolyytit ovat ravinnon kivennäisaineita: magnesium, kalsium, kalium ja natrium. Elektrolyyttijuomajauhe Movex Sport on ravintolisä, joka on suunniteltu käytettäväksi liikunnan aikana. Se sisältää hedelmäsokeria, elektrolyyttejä ja vitamiineja ja lisäksi BCAA-aminohappoja. Movex Energyä voi puolestaan käyttää vaikkapa kuumana kesäpäivänä tai työpäivän aikana. Myös se sisältää hedelmäsokeria, elektrolyyttejä ja vitamiineja ja on vähäkalorinen.


Mitä ovat BCAA-aminohapot?


BCAA-juomajauhe Movex Sport sisältää vitamiinien, fruktoosin ja elektrolyyttien lisäksi haaraketjuisia aminohappoja, niin kutsuttuja BCAA-aminohappoja. Haaraketjuisia aminohappoja ovat L-leusiini, L-valiini ja L-isoleusiini. Ne ovat elimistölle välttämättömiä aminohappoja, ja niitä saadaan proteiinien osana tavallisesta ruuasta.


Elektrolyyttijuoman hyödyt


Sekä Movex Sport että Energy sisältävät magnesiumsitraattia. Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa ja lihasten normaalia toimintaa. Tuotteiden sisältämät magnesium, C- ja B6-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Elektrolyyttijauhe annospussissa on helppo kuljettaa mukana ja sekoittaa veteen. Tuotteet ovat hyvänmakuisia ja helppokäyttöisiä.


Meillä Raunistulan apteekissa on nyt käynnissä kampanja, jossa kahden Movex elektrolyyttijuomajauheen ostaja saa kaupan päälle Movex juomapullon. Kaupanpäällisiä rajallinen määrä.


Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin - joko paikan päälle tai Treet verkkoapteekkiin!Teksti: Tiina Carlsson

Lähteet: UKK-instituutti. Arkiliikkuminen. 2021.UKK-instituutti. Aikuisten liikkumisen suositus. 2022.Aro A ym. Ravitsemustiede. Proteiini ja aminohapot. 2007.


Juttu on julkaistu sivulla itsehoitoapteekki.fi.

Commenti


bottom of page