top of page

Laita lääkekaappi lomakuntoon

Suomalaiseen kesään kuuluu aurinko, mökkeily, grillaaminen, ulkoilu sekä vesillä liikkuminen. Mutta toisaalta yhtä lailla myös hyttyset, kyykäärmeet ja punkit. Vaikka apteekit palvelevatkin myös kesälomien aikana kattavasti, kannattaa silti käydä lääkekaappi läpi ja tarkistaa, että lääkekaapista löytyy kaikki tarvittava kesän mahdollisiin tarpeisiin. Ovatko lääkekaapin särky- ja kipulääkepakkausten päiväykset vielä voimassa? Onko lääkekaapissa myös lapsille sopivaa kipulääkettä?

Pieniä haavoja varten lääkekaapissa kannattaa pitää laastareita, sideharsoa ja -taitoksia sekä haavanpuhdistusainetta. Muutama pikakylmäpakkaus sekä ideaalisiderulla on paikallaan, jos joudutaan hoitamaan kuntoilussa tai pihaleikeissä sattunutta nyrjähdystä kolmen K:n mukaisesti (koho, kompressio, kylmä).


Myös punkkivaara on hyvä muistaa. Ennaltaehkäisevästi voi käyttää punkkikarkotetta ja tehdä punkkitarkastuksen aina luonnossa liikkumisen ja puistopiknikin jälkeen, sillä punkkeja on nykyään myös kaupunkialueilla runsaasti. Ihoon jo kiinnittyneet punkit irrotetaan punkkipihdeillä, jotka olisi hyvä löytyä kodin lääkekaapista. Punkinpoiston jälkeen on hyvä puhdistaa iho esimerkiksi haavanpuhdistusaineella. Puremakohtaa kannattaa seurata seuraavien päivien ajan, sillä puremakohtaan kehittyvä hitaasti laajentuva punoitus voi olla merkki Borrelioosi-infektiosta. Onko muuten punkkirokotuksesi kunnossa, vai olisiko jo tehosterokotteen aika?


Aurinkovoiteiden teho säilyy pääsääntöisesti vuoden ajan pakkauksen avaamisesta. Viime keväänä hankitut aurinkotuotteet kannattaa siis tarkistaa. Jos käy niin, että iho palaa, voi mietoa hydrokortisonivoidetta käyttää lievittämään ihon tulehdustilan aiheuttamaa kipua ja punoitusta. Sen lisäksi voi käyttää myös dekspantenolivoidetta nopeuttamaan paranemista. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää myös hyttysten puremien aiheuttamaan kutinaan, joten se kuuluu ehdottomasti kesän lääkekaapin peruslääkkeisiin. Jos tietää jo etukäteen saavansa hyttysenpistoista voimakasta kutinaa, kannattaa antihistamiinitablettien käyttö aloittaa jo ennen tiedettyä hyttysille altistumista.


Kyypakkaus kuuluu myös kesän lääkekaapin ensiapulääkkeisiin. Sen tabletteja käytetään ensisijaisesti ampiaisen- tai mehiläisenpiston aiheuttamiin reaktioihin. Kyypakkaus sisältää yhden aikuisen ihmisen annoksen (3 hydrokortisonitablettia), jotka niellään pienen vesimäärän kera. Jos kuitenkin kyykäärme pääsee puremaan, on lääkäriin hakeuduttava viipymättä.

Grillauskausi rasvaisine ja isoine annoksineen saattaa aiheuttaa närästystä, joten nopeavaikutteista vatsahappoja neutraloivaa närästyslääkettä kannattaa pitää mökin lääkekaapissa. Tämä lääke sopii useimmille, joten sitä voi tarvittaessa tarjota vieraillekin avuksi närästykseen. Lisäksi lomakauden epäsäännöllinen ruokailurytmi voi laittaa vatsan sekaisin silloin, kun sitä vähiten odottaa. Pieni määrä ummetus- ja ripulilääkettä on tämän takia hyvä olla varalla lääkekaapissa. Pieni pakkaus maitohappobakteereja on myös hyvä muistaa hankkia.


Olemme keränneet sinulle muutamia tuotteita tutustuttavaksi, kun pohdit lääkekaappisi sisältöä.


Z-pinsetti:

Z-pinsetti soveltuu sekä punkkien että vierasesineiden, kuten tikkujen ja lasinsirujen, poistoon. Kapea kärki mahdollistaa tarkan työskentelyn ja tiukan otteen punkista, jolloin pienetkin punkit ja vierasesineet on helppo poistaa.


Hyttysässä ja Punkkiässä:

Hyttysässä antaa jopa 9 tunnin tehokkaan suojan hyönteisiä vastaan. Se kannattaa pakata mukaan niin lapin vaellukselle kuin mökkireissullekin, kun haluat viettää lomasi ilman ikäviä inisijöitä. Tuote sopii vain yli 17-vuotiaille. Hajuton Punkkiässä taas karkottaa tehokkaasti punkit, hyttyset ja muut hyönteiset. Punkkiässä sopii koko perheelle 1-vuotiaista alkaen. Kätevä pumppusuihke kulkee mukana niin mökillä, saaristossa kuin marjametsässäkin.


Antiseptinen haavanpuhdiste:

Kesällä sattuu ja tapahtuu, eikä vahingoilta aina vältytä. Erinomainen apu pienten haavojen, naarmujen ja palovammojen puhdistukseen on Apteekki Antiseptinen haavanpuhdiste, jota löytyy sekä kätevässä suihkepullossa että flip-top -korkillisessa pullossa. Puhdiste on kirvelemätön ja siten miellyttävä käyttää myös perheen pienimmille.


Laastarit:

Kun naarmut on puhdistettu, on ne hyvä suojata laastarilla. Leukoplast -sarjasta löytyy useampia vaihtoehtoja erikokoisia ja -tyyppisiä haavoja ja naarmuja varten. Pieniin haavoihin sopii esimerkiksi vedenkestävä Leukoplast barrier, joka suojaa haavaa bakteereilta. Toinen hyvä vaihtoehto on vedenkestävä Leukoplast aqua pro, joka pysyy hyvin paikallaan vauhdikkaammassakin menossa. Leukoplast eco on uutuus, joka on valmistettu vähintään 90%:sti luonnollisista ja uusiutuvista materiaaleista. Nämä pehmeät laastarit pysyvät hyvin paikallaan ja ovat miellyttäviä käyttää.


Nogasin Go:

Ruoansulatusvaivoihin, turvotteluun ja kaasunmuodostukseen oiva apu on Nogasin Go. Se auttaa pilkkomaan hiilihydraatteja jo ohutsuolessa ja vähentää näin ruoansulatusongelmia. Nogasin Go otetaan ennen ateriaa, joten se ennaltaehkäisee oireiden syntymistä. Nauti kesäruoista ilman ruoansulatusvaivoja!


Ziverel:

Viinirypäleen makuinen Ziverel -liuos lievittää närästysoireita, joita grilliherkut ja kesän toisinaan epäsäännöllinen ruokarytmi voivat tuoda mukanaan. Närästyksessä vatsahapot voivat nousta ruokatorveen vaurioittaen ruokatorven limakalvoa ja aiheuttaen epämiellyttävän tunteen. Ziverel muodostaa ruokatorveen suojaavan ja rauhoittavan kerroksen helpottaen näin oireita. Vaikutus alkaa nopeasti, jo 30 minuutissa. Ziverel lievittää röyhtäyksiä ja närästystä yli 3 tunnin ajan.


Movex Energy elektrolyyttijuomajauhe:

Kesän lämpiminä päivinä on tärkeää muistaa riittävä nesteytys. Movex Energy elektrolyyttijuomajauhe sisältää vitamiineja ja elektrolyyttejä pakattuna kätevään annospussiin, joka on helppo pitää mukana ja sekoittaa puoleen litraan vettä. Tuote sisältää makeutusainetta ja hedelmäsokeria. Movex Energy sopii nautittavaksi esimerkiksi lämpiminä kesäpäivinä ja hikoilun yhteydessä, koska se tukee yleistä hyvinvointia ja piristää. Se on vähäkalorinen ja vegaaninen.


Me Raunistulan apteekissa autamme sinua lääkekaappisi hankinnoissa, täydennät sitten kodin, mökin tai veneen lääkekaappia.

Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!


Comments


bottom of page