top of page

Lääkekorvaukset 2024

Saat korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon, ja joille on vahvistettu korvattavuus. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) päättää valmisteiden korvattavuudesta. Kun valmiste on korvattava, se kuuluu korvausjärjestelmään.Lääkekorvausta maksetaan, kun alkuomavastuu on täyttynyt

Lääkekorvauksissa on 50 euron kalenterivuosikohtainen alkuomavastuu. Maksat lääkkeesi kokonaan itse alkuomavastuun täyttymiseen saakka. Vasta tämän jälkeen saat lääkekorvausta ostamistasi valmisteista. Alkuomavastuuta kerryttävät korvausjärjestelmään kuuluvat valmisteet. Lasten ja nuorten ei tarvitse maksaa alkuomavastuuta. Alkuomavastuuta sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin nuori täyttää 19 vuotta.


Suorakorvaus apteekissa

Saat korvauksen lääkkeestäsi suoraan apteekissa, kun apteekki tarkistaa oikeutesi korvaukseen sähköisesti Kelasta. Kun olet saanut suorakorvauksen, sinun ei tarvitse hakea Kelalta erikseen korvausta. Apteekeissa on ajantasainen tieto kertyneestä alku- ja vuosiomavastuustasi.


Korvausta enintään 3 kuukauden lääkemäärästä

Saat korvauksen enintään 3 kuukauden lääkemäärästä, mikä tarkoittaa 90 päivän hoitoaikaa. Lääkemäärä lasketaan lääkemääräyksen annostusohjeesta. Kerralla korvattava määrä voi kuitenkin olla pienempi tai hieman suurempi riippuen siitä, millaisia pakkauskokoja lääkkeestäsi on saatavilla.


Esimerkki 1: Lääkkeesi annostusohje on 1 tablettia kerran päivässä. Lääkkeestä on saatavilla 100 tablettia ja 30 tablettia sisältävät pakkauskoot. Voit ostaa korvattuna enintään 100 tablettia kerrallaan.


Esimerkki 2: Lääkkeesi annostusohje on 0,5 tablettia kerran päivässä. Lääkkeestä on saatavilla 100 tablettia ja 30 tablettia sisältävät pakkauskoot. Voit ostaa korvattuna enintään 30 tablettia kerrallaan.


Kuinka usein lääkettä voi ostaa korvattuna?

Saat korvausta lääkkeestä, kliinisestä ravintovalmisteesta ja perusvoiteesta sen jälkeen, kun olet käyttänyt edellisellä kerralla ostamasi valmisteen lähes kokonaan. Ostojen väli lasketaan lääkemääräyksessä olevan annostusohjeen perusteella.


Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan:

  • 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä

  • 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä

  • 1 viikko ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

Apteekki tarkistaa lääkeoston yhteydessä, voiko uuden erän jo toimittaa suorakorvattuna. Esimerkiksi, kun olet edeltävällä apteekkikäynnillä ostanut 3 kuukauden lääkkeet, voit saada uuden erän korvattuna silloin, kun sinulla on jäljellä enintään 3 viikon lääkkeet.


Lääkkeiden korvausluokat

Korvausluokkia on kolme:

  • peruskorvaus 40 %

  • alempi erityiskorvaus 65 %

  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat kuitenkin omavastuuta 4,50 euroa/lääke.

Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.


Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.


Vuonna 2024 vuosiomavastuu on 626,94 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Apteekki saa tiedon vuosiomavastuusi ylittymisestä lääkeoston yhteydessä. Saat lisäkorvauksen heti apteekissa. Loppuvuoden ajan maksat jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Jos ostamasi lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät apteekissa lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden. Näet ajantasaisen vuosiomavastuukertymäsi OmaKelassa.


Lähde: kela.fi

 

Comments


bottom of page