Kesään kuuluu aurinko, mökkeily, grillaaminen, kuntoilu ja monella veneily, mutta myös hyttyset, kyyt ja punkit. Vaikka apteekit palvelevat kesälomien aikana kattavasti, kannattaa tarkastaa kesän lääkekaapin perustarvikkeet kuntoon etukäteen. Ovatko lääkekaapin särky- ja kipulääkepakkausten päiväykset vielä voimassa? Onko lääkekaapissa lapsille sopivaa kipulääkettä?

Pieniä haavoja varten lääkekaapissa kannattaa pitää laastareita, sideharsoa ja -taitoksia sekä haavanpuhdistusainetta. Muutama pikakylmäpakkaus sekä ideaalisiderulla on paikallaan, jos joudutaan hoitamaan kuntoilussa tai pihaleikeissä sattunutta nyrjähdystä kolmen K:n mukaisesti (koho, kompressio, kylmä).
Myös punkkivaara on hyvä muistaa. Kannattaa käyttää punkkikarkotetta ja tehdä punkkitarkastus aina luonnossa liikkumisen ja puistopiknikin jälkeen, sillä punkkeja on myös kaupunkialueilla runsaasti. Ihoon jo kiinnittyneet punkit irrotetaan punkkipihdeillä, joiden on oltava saatavilla tarpeen vaatiessa. Punkinpoiston jälkeen on hyvä muistaa puhdistaa iho esimerkiksi haavanpuhdistusaineella. Puremakohtaa kannattaa seurata seuraavien päivien ajan, sillä puremakohtaan kehittyvä hitaasti laajentuva punoitus voi olla merkki Borrelioosi-infektiosta. Onko muuten punkkirokotuksesi kunnossa, vai olisiko jo tehosterokotteen aika?
Aurinkovoiteiden teho säilyy pääsääntöisesti vuoden voiteen avaamisesta. Viime keväänä hankitut aurinkovoiteet kannattaa siis uusia. Jos iho kuitenkin palaa, voi hydrokortisonivoidetta käyttää lievittämään ihon tulehdustilan aiheuttamaa kipua. Hydrokortisonivoide tehoaa myös hyttysten puremien aiheuttamaan kutinaan, joten se kuuluu ehdottomasti kesän lääkekaapin peruslääkkeisiin. Jos tietää jo etukäteen hyttysenpistojen aiheuttavan voimakasta kutinaa, kannattaa antihistamiinitablettien käyttö aloittaa jo ennen tiedettyä hyttysille altistumista.
Kyypakkaus kuuluu myös kesän lääkekaapin ensiapulääkkeisiin. Sen tabletteja käytetään ensisijaisesti ampiaisen- tai mehiläisenpiston aiheuttamiin reaktioihin. Kyypakkaus sisältää yhden aikuisen ihmisen annoksen (3 hydrokortisonitablettia) jotka niellään pienen vesimäärän kera. Jos kyykäärme puree, lääkäriin on joka tapauksessa hakeuduttava viipymättä.
Grillauskausi tuhtine annoksineen voi aiheuttaa närästystä, joten nopeavaikutteista vatsahappoja neutraloivaa närästyslääkettä kannattaa pitää mökin lääkekaapissa. Tämä lääke sopii useimmille, joten sitä voi tarvittaessa tarjota vieraillekin avuksi närästykseen. Lisäksi lomakauden epäsäännöllinen ruokailurytmi voi laittaa vatsan sekaisin silloin, kun sitä vähiten odottaa. Pieni määrä ummetus- ja ripulilääkettä on tämän takia hyvä olla varalla lääkekaapissa.
Olemme keränneet sinulle muutamia tuotteita tutustuttavaksi, kun pohdit lääkekaappisi sisältöä.
Z-pinsetti:

Z-pinsetti soveltuu sekä punkkien että vierasesineiden, kuten tikkujen ja lasinsirujen, poistoon. Kapea kärki mahdollistaa tarkan työskentelyn ja tiukan otteen punkista, jolloin pienetkin punkit ja vierasesineet on helppo poistaa.
Hyttysässä ja Punkkiässä:

Hyttysässä antaa jopa 9 tunnin tehokkaan suojan hyönteisiä vastaan. Se kannattaa pakata mukaan niin Lapin vaellukselle kuin mökkireissullekin, kun haluat viettää lomasi ilman ikäviä inisijöitä. Tuote sopii vain yli 17-vuotiaille. Hajuton Punkkiässä taas karkottaa tehokkaasti punkit, hyttyset ja muut hyönteiset. Tuote sopii koko perheelle 1-vuotiaista alkaen. Kätevä pumppusuihke kulkee mukana niin mökillä, saaristossa kuin marjametsässäkin.
Antiseptinen haavanpuhdiste:

Kesällä sattuu ja tapahtuu, eikä vahingoilta aina vältytä. Erinomainen apu pienten haavojen, naarmujen ja palovammojen puhdistukseen on Apteekki Antiseptinen haavanpuhdiste, jota löytyy sekä kätevässä suihkepullossa että flip-top -korkillisessa pullossa. Puhdiste on kirvelemätön ja siten miellyttävä käyttää myös perheen pienimmille.
Laastarit:

Kun naarmut on puhdistettu, on ne hyvä suojata laastarilla. Leukoplast-sarjasta löytyy useampia vaihtoehtoja erikokoisia ja -tyyppisiä naarmuja varten. Pieniin haavoihin sopii esimerkiksi vedenkestävä Leukoplast barrier, joka suojaa haavaa bakteereilta. Toinen hyvä vaihtoehto on vedenkestävä Leukoplast aqua pro, joka pysyy hyvin paikallaan vauhdikkaammassakin menossa.
NogasinGo:

Ruoansulatusvaivoihin, turvotteluun ja kaasunmuodostukseen oiva apu on NogasinGo. Se auttaa pilkkomaan hiilihydraatteja jo ohutsuolessa ja vähentää näin ruoansulatusongelmia. NogasinGo otetaan ennen ateriaa, joten se ennaltaehkäisee oireiden syntymistä. Nauti kesäruoista ilman ruoansulatusvaivoja!
Ziverel:

Viinirypäleen makuinen Ziverel-liuos lievittää närästysoireita, joita grilliherkut ja kesän toisinaan epäsäännöllinen ruokarytmi voivat tuoda mukanaan. Närästyksessä vatsahapot nousevat ruokatorveen vaurioittaen ruokatorven limakalvoa ja aiheuttaen epämiellyttävän tunteen. Ziverel muodostaa ruokatorveen suojaavan ja rauhoittavan kerroksen helpottaen näin oireita. Vaikutus alkaa nopeasti, jo 30 minuutissa. Ziverel lievittää röyhtäyksiä ja närästystä yli 3 tunnin ajan.
Nesteytys ratiopharm:

Kesän lämpiminä päivinä on tärkeää muistaa riittävä nesteytys, erityisesti liikunnan yhteydessä. Nesteytys ratiopharm on glukoosia ja elektrolyyttejä sisältävä poretabletti, jonka kätevä pakkaus kulkee helposti menossa mukana. Makuna tuotteessa on raikas sitruuna.
Me Raunistulan apteekissa autamme sinua lääkekaappisi hankinnoissa, täydennät sitten kodin, mökin tai veneen lääkekaappia.
Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!