Kesän lääkekaapit kuntoon

Kesään kuuluu aurinko, mökkeily, grillaaminen, kuntoilu ja monella veneily, mutta myös hyttyset, kyyt ja punkit. Vaikka apteekit palvelevat kesälomien aikana kattavasti, kannattaa tarkastaa kesän lääkekaapin perustarvikkeet kuntoon etukäteen. Ovatko lääkekaapin särky- ja kipulääkepakkausten päiväykset vielä voimassa? Onko lääkekaapissa lapsille sopivaa kipulääkettä?

Pieniä haavoja varten lääkekaapissa kannattaa pitää laastareita, sideharsoa ja -taitoksia sekä haavanpuhdistusainetta. Muutama pikakylmäpakkaus sekä ideaalisiderulla on paikallaan, jos joudutaan hoitamaan kuntoilussa tai pihaleikeissä sattunutta nyrjähdystä kolmen K:n mukaisesti (koho, kompressio, kylmä).


Myös punkkivaara on hyvä muistaa. Kannattaa käyttää punkkikarkotetta ja tehdä punkkitarkastus aina luonnossa liikkumisen ja puistopiknikin jälkeen, sillä punkkeja on myös kaupunkialueilla runsaasti. Ihoon jo kiinnittyneet punkit irrotetaan punkkipihdeillä, joiden on oltava saatavilla tarpeen vaatiessa. Punkinpoiston jälkeen on hyvä muistaa puhdistaa iho esimerkiksi haavanpuhdistusaineella. Puremakohtaa kannattaa seurata seuraavien päivien ajan, sillä puremakohtaan kehittyvä hitaasti laajentuva punoitus voi olla merkki Borrelioosi-infektiosta. Onko muuten punkkirokotuksesi kunnossa, vai olisiko jo tehosterokotteen aika?


Aurinkovoiteiden teho säilyy pääsääntöisesti vuoden voiteen avaamisesta. Viime keväänä hankitut aurinkovoiteet kannattaa siis uusia. Jos iho kuitenkin palaa, voi hydrokortisonivoidetta käyttää lievittämään ihon tulehdustilan aiheuttamaa kipua. Hydrokortisonivoide tehoaa myös hyttysten puremien aiheuttamaan kutinaan, joten se kuuluu ehdottomasti kesän lääkekaapin peruslääkkeisiin. Jos tietää jo etukäteen hyttysenpistojen aiheuttavan voimakasta kutinaa, kannattaa antihistamiinitablettien käyttö aloittaa jo ennen tiedettyä hyttysille altistumista.


Kyypakkaus kuuluu myös kesän lääkekaapin ensiapulääkkeisiin. Sen tabletteja käytetään ensisijaisesti ampiaisen- tai mehiläisenpiston aiheuttamiin reaktioihin. Kyypakkaus sisältää yhden aikuisen ihmisen annoksen (3 hydrokortisonitablettia) jotka niellään pienen vesimäärän kera. Jos kyykäärme puree, lääkäriin on joka tapauksessa hakeuduttava viipymättä. Jos kyy puree koiraa, on se vietävä eläinlääkäriin. Kyyn myrkky kun on vaarallisempi koirille kuin ihmisille. Eläinlääkäreiden ohjeen mukaan koiralle ei pidä antaa hydrokortisonitabletteja konsultoimatta ensin eläinlääkäriä, ellei koiralla sitten ole hengitysvaikeuksia aiheuttavaa voimakasta turvotusta pään alueella.


Grillauskausi tuhtine annoksineen voi aiheuttaa närästystä, joten nopeavaikutteista vatsahappoja neutraloivaa närästyslääkettä kannattaa pitää mökin lääkekaapissa. Tämä lääke sopii useimmille, joten sitä voi tarvittaessa tarjota vieraillekin avuksi närästykseen. Lisäksi lomakauden epäsäännöllinen ruokailurytmi voi laittaa vatsan sekaisin silloin, kun sitä vähiten odottaa. Pieni määrä ummetus- ja ripulilääkettä on tämän takia hyvä olla varalla lääkekaapissa.


Me Raunistulan apteekissa autamme sinua mielellämme lääkekaappisi hankinnoissa, täydennät sitten kodin, mökin tai veneen lääkekaappia.


Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!