top of page

Hiivatulehdus, sen hoito ja ehkäisy

Emättimen hiivatulehdus on tavallinen vaiva naisilla. Sen yleisin aiheuttaja on normaaliflooraan kuuluvan Candida albicans -hiivasienen liikakasvu.


Hiivatulehduksen oireet ja lääkehoito

Hiivatulehduksen oireisiin kuuluu kokkareinen valkovuoto, samanaikainen vahva kutina ja joskus kirvely ulkosynnyttimissä. Kutinaoireisista kuitenkin alle puolella on hiivatulehdus. Valkovuoto on kokkareisuuden ohella tavallisesti hajutonta, vaaleaa, paksua ja tahmaista. Emättimen limakalvot saattavat ärtyä ja niissä voi esiintyä punoittavaa ihottumaa ja haavaumia.


Ilman reseptiä saatavat hiivalääkkeet on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet lääkärin diagnosoiman hiivatulehduksen. Hiivatulehduksen aiemmin sairastunut voi tunnistaa oireet, mutta epävarman kannattaa keskustella asiasta apteekissa tai varata aika lääkärille.


Lääkärille hakeudutaan myös, jos oireet pahenevat hoidon aikana tai jos hiivatulehdus toistuu kolmannen kerran puolen vuoden sisällä. Tällöin on hyvä selvittää, mistä toistuvat tulehdukset johtuvat. Toistuvien hiivatulehdusten taustalla voivat olla mm. antibioottikuurit, elintavat tai kohonnut verensokeri.


Hiivatulehduksen hoitoon on saatavilla ilman reseptiä olevia paikallisesti annosteltavia emätinvoiteita ja -puikkoja, jotka sisältävät imidatsolijohdannaisia: klotrimatsolia, mikonatsolia tai tiokonatsolia. Hoitojakson pituus vaihtelee yhdestä kuuteen päivään riippuen valmisteesta. Eri lääkeaineiden välillä ei ole tehoeroa, kun niitä käytetään annosohjeiden mukaisesti.


Emätinpuikkoja käytetään ohjeen mukaan iltaisin. Hoitoa jatketaan myös kuukautisten aikana. Tamponien käyttöä samanaikaisesti ei suositella. Lisäksi voidaan käyttää emulsiovoiteita, jos kutina ulkosynnytinelimissä on voimakasta tai miespuolisella kumppanilla esiintyy vastaavasti kutinaoireita. Hiivatulehdus on harvinainen miehillä, joten diagnoosin varmistamiseksi myös miehen on hyvä käydä lääkärissä.


Vaihtoehtoinen itsehoitolääke yli 16-vuotiaille on suun kautta kerta-annoksena otettava flukonatsolia sisältävä lääkekapseli. Kapseli niellään kokonaisena. Flukonatsolilla on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa, minkä vuoksi lääkkeen käytöstä on keskusteltava apteekissa ennen lääkkeen valintaa omaksi hoidoksi.


Raskaudenaikaisesta hiivatulehduksen hoitamisesta on keskusteltava lääkärin kanssa. Raskauden aikana emättimen hiivatulehdusta voidaan hoitaa paikallisella klotrimatsolilla, jolloin lääke annostellaan ilman asetinta.


Jos itsehoito ja itselääkintä eivät kolmessa vuorokaudessa lievitä oireita tai oireet eivät viikossa parane, on syytä varata aika lääkärille. Oireet johtuvat silloin todennäköisesti jostain muusta kuin hiivatulehduksesta. Itsehoidon jatkamisesta saattaa aiheutua myös haittaa, kun oikea diagnoosi ja hoito viivästyvät.

Näin ehkäiset vaivan uusiutumista

  • Liika hygienia saattaa aiheuttaa oireita. Vältä tiheitä (saippua-)pesuja ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7

  • WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin. Hiiva saattaa levitä peräsuolesta emättimen puolelle

  • Kokeile kuukautissiteiden sijasta tamponia tai kuukuppia

  • Vältä voimakkaasti hajustettuja hygieniatuotteita ja kovaa wc-paperia

  • Käytä ilmavia alusvaatteita ja vältä kiristäviä vaatteita

  • Vältä paljon sokeria sisältävää ravintoa. Sen sijaan leivinhiivalla kohotettujen tuotteiden syöminen ei aiheuta emättimen hiivatulehdusta.


Lähde: apteekki.fi

bottom of page