top of page

Elimistö tarvitsee magnesiumia

Magnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille. Magnesium edistää normaalia lihasten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Sillä on tärkeä rooli myös luuston hyvinvoinnin varmistamisessa. Magnesiumin yleinen saantisuositus on 310-420 milligrammaa vuorokaudessa, miehillä lähempänä ylärajaa ja naisilla lähempänä alarajaa.


Elimistö tarvitsee magnesiumia toimiakseen moitteettomasti. Liikunta sekä terveellinen, magnesiumia sisältävä ravinto edistävät terveyttä kokonaisvaltaisesti. Normaali ruokavalio takaa yleensä terveen ihmisen riittävän magnesiumin tarpeen. Joissain tilanteissa magnesiumin saanti voi kuitenkin häiriintyä, esimerkiksi imeytymishäiriön vuoksi.


Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, monista kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista. Erittäin hyviä magnesiumin lähteitä ovat täysjyväviljat, palkokasvit sekä pähkinät ja siemenet. Viljatonta ruokavaliota noudattavien on hyvä turvata riittävä magnesiumin saanti muista ravintolähteistä tai lisäravinteena nautittuna. Keliaakikko saa ruokavalioonsa magnesiumia esimerkiksi gluteenittomasta kaurasta sekä kvinoasta.


Magnesiumin hyödyt


Magnesium vaikuttaa laajalti ihmisen kehossa. Sitä tarvitaan yli 300:ssa elimistön aineenvaihdunnan tapahtumassa. Magnesiumilla on tärkeä rooli esimerkiksi monissa soluille energiaa tuottavissa reaktioissa.


Sen lisäksi, että magnesium vaikuttaa luuston rakenneosana, sitä tarvitaan myös hermoston ja lihasten toimintaan. Magnesium on natriumin, kaliumin ja kloridin ohella yksi kehon pääasiallisista elektrolyyteistä. Elektrolyyteillä on keskeinen merkitys muun muassa hermoimpulssien kulkuun, eli magnesiumia tarvitaan hermoston normaaliin toimintaan. Lihaksissa magnesium osallistuu muun muassa lihasten supistumisen säätelyyn edistäen näin lihasten normaalia toimintaa.


Koska magnesium on tärkeä kehon energia-aineenvaihdunnalle, se auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Sen riittävä saanti edistää normaaleja psykologisia toimintoja.


Magnesiumilla on osansa myös hampaiden normaalissa kehittymisessä ja terveydessä. Jos ravinto ei hampaiden kehitysvaiheessa sisällä riittävästi tarvittavia ravintoaineita, hampaistoon muodostuu pysyviä vaurioita. Tämä on kuitenkin harvinaista.


Magnesiumin muodot ravintolisissä


Apteekeissa on laaja valikoima erilaisia magnesiumia sisältäviä ravintolisiä. Niitä voi kokeilla, jos magnesiumin saantia on tarpeen täydentää monipuolisen ruokavalion ohella.


Ravintolisissä magnesiumin lähteinä käytetään erilaisia magnesiumsuoloja. Yleisimpiä magnesiumin muotoja suun kautta nautittavissa valmisteissa ovat magnesiumsitraatti, magnesiumoksidi ja erilaiset magnesium-aminohappokelaatit, kuten magnesiumglysinaatti.


Magnesiumsitraattia pidetään yleisesti hyvin imeytyvänä magnesiumin muotona. Magnesiumsitraatista on olemassa kaksi erilaista suolamuotoa. Kidevedellisen magnesiumsitraatin rakenteessa on mukana vesimolekyylejä, kun taas kidevedetön magnesiumsitraatti eli anhydraatti ei sisällä vettä. Kidevedetön magnesiumsitraatti liukenee hyvin veteen. Liukoisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin magnesium imeytyy suolistosta. Sen vuoksi moni suosii erityisesti kidevedetöntä magnesiumsitraattia.


Suun kautta otettavia magnesiumvalmisteita voi käyttää pitkäaikaisesti. Liikaa magnesiumia ei kerry elimistöön terveelle ihmiselle ravinnon tai suun kautta nautittujen magnesiumvalmisteiden yhteydessä. Munuaiset osallistuvat elimistön magnesiummäärän säätelyyn erittämällä sitä enemmän virtsaan, jos magnesiumia saadaan ravinnosta paljon. Kuitenkin henkilöillä, joilla on munuaisten vajaatoimintaa tai hyvin korkea ikä, magnesiumvalmisteet voivat haitallisesti suurentaa magnesiumin veripitoisuuksia.


Magnesiumtabletin voi ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. On kuitenkin hyvä muistaa, että joillain lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia magnesiumin kanssa. Neuvoa sopivan tuotteen valintaan ja magnesiumin käyttöön kannattaa kysyä apteekin henkilökunnalta.


Magnesiumin hyväksytyt terveysväitteet:

·       Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

·       Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa

·       Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa

·       Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa

·       Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa

·       Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä

·       Magnesium edistää normaaleja psykologisia toimintoja

·       Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina

·       Magnesium edistää hampaiden pysymistä normaaleina

·       Magnesium osallistuu solujen jakautumisprosessiin

 

Olemme koonneet sinulle alle muutamia magnesium -tuotteita tutustuttavaksi. Farmaseuttimme auttavat sinua mielellään juuri sinulle sopivimman magnesiumtuotteen valinnassa. Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin.


Multivita Magnesiumsitraatti +B6 175 mg


Multivita Magnesiumsitraatti +B6 175 mg sisältää vahvan annoksen magnesiumia hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa sekä 2 mg magnesiumin imeytymistä tehostavaa B6-vitamiinia. Tuotetta löytyy sekä nieltävänä tablettina että purutablettina. Nieltävä tabletti on tarvittaessa helppo puolittaa. Multivita Magnesiumsitraatti+B6 on urheilijan ja kuntoilijan luottotuote, sillä tuotteen sisältämä magnesium vähentää väsymystä ja uupumusta, edistää energia-aineenvaihduntaa ja tukee lihasten ja hermoston normaalia toimintaa sekä edistää fyysisestä rasituksesta palautumista. Sopii myös vegaaneille.


Multivita Magnesiumsitraatti +B6 150 mg


Multivita Magnesiumsitraatti +B6 150 mg sisältää 150 mg magnesiumia hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa sekä 2 mg magnesiumin imeytymistä tehostavaa B6-vitamiinia. Sitraattimuodossa oleva magnesium imeytyy tehokkaasti myös vähähappoisessa tai hapottomassa vatsassa. Tuotetta löytyy sekä nieltävänä tablettina että purutablettina. Rakenteeltaan miellyttävä purutabletti ei jätä jauhoista suutuntumaa. Purutabletti on kätevä nauttia ilman nestettäkin, siksi se on erinomainen esimerkiksi urheilevien ravitsemuksen tueksi. Sopii myös vegaaneille.


Ultramag


Ultramag sisältää sukrosomiaalista magnesiumia. Sukrosomiaalisessa magnesiumissa magnesiumoksidi on suljettu sukrosomiaalisen kalvon sisään, joka takaa korkean imeytyvyyden ja minimoi magnesium-valmisteiden mahdolliset sivuvaikutukset, kuten suolisto-ongelmat. Ultramag on suussa sulava jauhe. Yhdessä annospussissa on 187,5 mg magnesiumoksidia. Annospussin sisältö kaadetaan suoraan suuhun ja annetaan liueta.


Apteekki AntiCram Puru


Apteekki AntiCram purutabletti on hyvänmakuinen magnesiumsitraattia ja B-vitamiineja sisältävä purutabletti. Yksi tabletti sisältää 150 mg magnesiumsitraattia, 150 mikrogrammaa B12-vitamiinia, 20 mg B1-vitamiinia, 10 mg B6-vitamiinia, 2,5 mg B2-vitamiinia ja 250 mikrogrammaa foolihappoa. Tuote on tarkoitettu lihasten ja hermoston normaalin toiminnan tueksi. Tuotteen makuna on eksoottiset hedelmät. Sopii myös vegaaneille.

 

Tekstin lähteinä mukaillen: itsehoitoapteekki.fi, terveyskirjasto.fi, Suomalaiset Ravitsemussuositukset THL 2014

Comments


bottom of page